Τζον Κέρι στα ελληνικά: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

Τζον Κέρι στα ελληνικά: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλάει με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά (δεν εικονίζεται), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015. Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός σύμματος των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση, στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θέλησε να δώσει το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και στην υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, με κλειδί τον ενεργειακό τομέα. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Η συνάντηση Κοτζιά- Κέρι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, αλλά επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί

πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον ‘Ασαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την χθεσινή επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά. Ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Τι συζητήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά

Οι οικονομικές σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι περιφερειακές εξελίξεις , το Κυπριακό και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στην ατζέντας της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε σχέση με το Προσφυγικό, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Επιπλέον, συζητήθηκαν η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ατζέντα ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ακόμη, ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν τα πρόσφατα ταξίδια και οι επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού, και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με το Κυπριακό, αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας.