Τζορτζ Σόρος: Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία και όχι να της δίνει μαθήματα

Τζορτζ Σόρος: Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία και όχι να της δίνει μαθήματα
Photo:

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί με παρέμβασή του πως η Ευρ. Ένωση «σκάβει τον δικό της λάκο» εφαρμόζοντας τέτοιες τακτικές.

Με επιστολή του προς την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τη νέα ιταλική κυβέρνηση και «όχι να της δίνει μαθήματα», επισημαίνοντας ότι «το να κουνάει το δάχτυλο» η Ευρώπη προς την Ιταλία ενέχει τον κίνδυνο να ενισχυθούν εκλογικά ακόμη περισσότερο οι λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις.

Ο μεγαλοεπενδυτής φαίνεται να θεωρεί δεδομένο ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση στην οποία μετέχει η ακροδεξιά Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) μάλλον δεν θα μακροημερεύσει, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε «μπορεί να πέσει, προκαλώντας εκλογές στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου».

«Από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στην αστάθεια στην Ιταλία. Στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για να δίνονται μαθήματα στην Ιταλία», επισημαίνει ο Σόρος και προειδοποιεί:

«Αν η ΕΕ υιοθετεί αυτή τη γραμμή, σκάβει τον δικό της λάκο, προκαλώντας αρνητική αντίδραση στο ιταλικό εκλογικό σώμα το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία».

Ο 87χρονος Αμερικανός που γεννήθηκε στην Ουγγαρία αναφέρει ακόμη ότι  «η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά η Ιταλία έχει γίνει το πιο πιεστικό, γιατί αυτό απειλεί τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Τέλος, ο Σόρος προτείνει να δοθεί «οικονομική αποζημίωση από την Ευρώπη στην Ιταλία για τους μετανάστες που φτάνουν εκεί».