Η Uber είναι έτοιμη να σπάσει το ρεκόρ της Alibaba στην Wall Street

Η Uber είναι έτοιμη να σπάσει το ρεκόρ της Alibaba στην Wall Street
Η τεχνολογική εταιρεία ετοιμάζεται να μπει στο αμερικανικό χρηματιστήριο ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η Uber Technologies αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για την είσοδό της στην Wall Street, στοχεύοντας να πουλήσει μετοχές συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές IPO στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, έπειτα από τη δημόσια εγγραφή της Alibaba το 2014.

Στόχος της Uber είναι να φτάσει τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία κοντά στα 90-100 δισ. δολάρια, έπειτα και από την όχι και τόσο επιτυχημένη είσοδο της ανταγωνίστριας εταιρείας Lyft στο αμερικανικό χρηματιστήριο, είπαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τραπεζικούς και επενδυτικούς παράγοντες που μίλησαν στο Reuters, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μπορεί να φτάσει ως και τα 120 δισ. δολάρια.

Με βάση με τους τελευταίους υπολογισμούς μετά από έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης, η αξία της Uber είχε διαμορφωθεί στα 76 δισ. δολάρια.

Μία από τις πηγές είπε ότι η πλειοψηφία των μετοχών θα εκδοθούν από την Uber, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα πωληθεί από ιδιώτες επενδυτές οι οποίες θα εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία.

Πάντως, οι πηγές που μίλησαν για το θέμα διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά τις τελικές κινήσεις της Uber, οι οποίες θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η Uber έχει παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες, κι εκτός από υπηρεσίες ταξί, προσφέρει και υπηρεσίες ενοικίασης σκούτερ, μεταφοράς εμπορευμάτων, παράδοσης φαγητού, και πολυτελείς μεταφορές VIP.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισόδου της Uber στην Wall Street, ο επικεφαλής της εταιρείας Dara Khosrowshasi θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές ότι υπό την ηγεσία του κατάφερε να αλλάξει την εταιρική κουλτούρα και τις επιχειρηματικές πρακτικές, έπειτα από μια σειρά άσχημων ειδήσεων για την επιχείρηση τα δύο τελευταία χρόνια.

Μεταξύ όσων έχουν αναφερθεί, υπήρξαν περιστατικά με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, μια τεράστια απώλεια ψηφιακών δεδομένων που έμεινε κρυφό για καιρό, και χρήση ύποπτου λογισμικού το οποίο είχε στόχο να αποφύγει τις αρχές καθώς και κατηγορίες για χρηματισμό αξιωματούχων εκτός ΗΠΑ.

Το περασμένο έτος η Uber είχε σημειώσει έσοδα 11,3 δισ. δολαρίων, ενώ οι ακαθάριστες κρατήσεις διαδρομών έφτασαν τα 50 δισ. δολάρια. Όμως η εταιρεία σημείωσε απώλεια της τάξης των 3,3 δισ. δολαρίων, εξαιρουμένων των πωλήσεων σε Ρωσία και Νοτιοανατολική Ασία.