UniCredit: Σε περικοπή σχεδόν 20.000 θέσεων προχωρά η τράπεζα

UniCredit: Σε περικοπή σχεδόν 20.000 θέσεων προχωρά η τράπεζα
SEDE UNICREDIT TOWER

Τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησής αναζητά η ιταλική τράπεζα.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit θα μειώσει το προσωπικό της κατά 14%, ή 18.200 θέσεις εργασίας, ενώ θα επιδιώξει να αναδιαρθρώσει ή να εκποιήσει τις θυγατρικές της στην Αυστρία και στην Ιταλία, καθώς η διοίκησή της αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησής της χωρίς να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η UniCredit, άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που ανακοινώνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια αύξησης της κερδοφορίας της και ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησής της, παρουσίασε σήμερα ένα επιχειρηματικό πλάνο που προβλέπει ότι ο λόγος κεφαλαίου CET 1 (σ.σ. ο λόγος κεφαλαίου / υποχρεώσεων κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1, ένας δείκτης-κλειδί για τη διαπίστωση της οικονομικής κατάστασης κάθε πιστωτικού ιδρύματος) θα φθάσει το 12,6% το 2018.

Ο λόγος αυτός θα μειωθεί στο 11,5% μετά την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους, πάντως θα είναι πάνω από το 10%, τον στόχο που είχε οριστεί στο επιχειρηματικό σχέδιο της περασμένης χρονιάς και ακυρώνεται, διότι βασίστηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την προοπτική της οικονομίας και ένα επιεικέστερο κανονιστικό πλαίσιο.

Η τράπεζα, η μεγαλύτερη της Ιταλίας βάσει στοιχείων ενεργητικού, ανέφερε ότι οι προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη της το 2018 ανασκευάζονται πλέον στα 5,3 δισεκ. ευρώ, από 6,6 δισεκ. ευρώ προηγουμένως.

Οι περισσότερες από τις 18.200 περικοπές θέσεων εργασίας θα γίνουν στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία και σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον που αναμενόταν. Περιλαμβάνει την ως τώρα άγνωστη παράμετρο της πώλησης της θυγατρικής της UniCredit στην Ουκρανία αλλά και το σχέδιο για την δημιουργία μιας κοινοπραξίας με τη Santander της Ισπανίας όσον αφορά τη δραστηριότητα της Pioneer, της θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στην διαχείριση περιουσίας.

Η UniCredit στοχοθετεί μια μείωση κόστους ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ και ως τα τέλη του 2016 ανέφερε ότι είτε θα κλείσει είτε θα αναδιαρθρώσει μονάδες της που έχουν κακές επιδόσεις, όπως η θυγατρική της που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική στην Αυστρία και η διεύθυνσή της που δραστηριοποιείται στις χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) στην Ιταλία. Η μείωση του κόστους θα αντισταθμιστεί με την δαπάνη 1,2 δισεκ. ευρώ σε τεχνολογικά μέσα.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας θα μειωθούν σε περίπου 111.000 το 2018, διευκρίνισε η διοίκηση της UniCredit.