UnityFour: Απαισιοδοξούν οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2016

UnityFour: Απαισιοδοξούν οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2016

Ποια εμπόδια βλέπουν στην οικονομική δραστηριότητα οι Έλληνες επιχειρηματίες. 

Έρευνα για τις οικονομικές και επιχειρηματικές προσδοκίες για το 2016 πραγματοποίησε η εταιρεία φορολογικών συμβούλων UnityFour σε ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη 300 ελληνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη πρώτη φορά και θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Καθιερώνει δύο βασικούς δείκτες καταγραφής των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για την επόμενη χρονιά: τον δείκτη επιχειρηματικής ανάπτυξης GENI (GR-Growth ENtrepreneurship Index) και τον δείκτη απασχόλησης ιδιωτικού τομέα GEMI (GR-Growth EMployment Index).

Βάσει των στοιχείων του δείκτη GENI λιγότερες από 3 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους το 2016. Οι αιτίες δημιουργίας του απαισιόδοξου κλίματος για την πορεία του δείκτη GENI είναι: η πολιτική αστάθεια (40%), η υψηλή φορολογία (26%), οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (9%), οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (7%) και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες (6%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη GEMI, λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού τους το 2016. Επιπλέον,  περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν μειώσεις στον αριθμό των υπαλλήλων τους, ενώ η πλειοψηφία (49%) των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μεταβληθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους, γεγονός όμως που δε δείχνει αισιοδοξία για τη μείωση της ανεργίας.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.