Το Upworthy αντλεί κεφάλαια 8 εκατομμυρίων δολαρίων

Το Upworthy αντλεί κεφάλαια 8 εκατομμυρίων δολαρίων

Το όλο και πιο δημοφιλές Upworthy επιδιώκει να αποτελέσει αντίβαρο στα αρνητικά στοιχεία που κατακλύζουν το διαδίκτυο.

του Νταν Μίτσελ

Μήπως η οργή που στρέφεται κατά του BuzzFeed είναι περισσότερο εξαιτίας της επιπολαιότητάς του και της ανοησίας του και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχόμενού του (κυρίως φωτογραφίες) προέρχεται από άλλους ιστότοπους; Μάλλον, αν αναλογιστούμε ότι το Upworthy, ο ιστότοπος για ερασιτεχνικά βίντεο που εστιάζει σε θετικό και ελπιδοφόρο περιεχόμενο, σπανίως σχολιάζεται αρνητικά για τη χρήση υλικού που προέρχεται από αλλού.

Η Fast Company χαρακτήρισε τον Ιούνιο που μας πέρασε το Upworthy ως τον «πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο ιστότοπο που υπήρξε ποτέ» και ανέφερε ότι μέσα σε έξι μήνες από την ίδρυσή του το Μάρτιο του 2012 είχε 8,7 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα. Τώρα οι αναφορές μιλούν για 22 εκατομμύρια.

Η απόδοση αυτή είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που άντλησε κεφάλαια 8 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα που πέρασε, φτάνοντας στο σύνολο τα 12 εκατομμύρια. Οι ιδρυτές του ιστότοπου είναι ο Πήτερ Κότσλεϊ, πρώην αρχισυντάκτης του The Onion, και ο Έλι Πάριζερ, που υπήρξε αρχισυντάκτης του MoveOn.org. Σκοπεύουν να επεκτείνουν τους τομείς που καλύπτει ο ιστότοπος για να συμπεριλάβουν θεματολογία όπως παγκόσμια υγεία και ανατροφή των παιδιών, αναζητώντας σπόνσορες για αυτά τα θέματα. Ο ιστότοπος δεν έχει διαφημίσεις.

Διαβάστε ακόμη: Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing

Η κάλυψη της νέας χρηματοδότησης ήταν από ασαφώς σκεπτικιστική μέχρι καυστικά περιφρονητική.

Ο Πήτερ Κάφκα από το All Things D χαρακτήρισε τους ιδρυτές ως κινούμενους βάσει πολιτικών κινήτρων με στόχο να «ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για πράγματα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά». Το οποίο αληθεύει μέχρι ενός βαθμού, παρότι ιστότοποι όπως το BuzzFeed έχουν αναλυτή τάσεων για να παρακολουθούν την επικρατούσα μόδα ως προς την θεματολογία κάθε φορά. Και το Upworthy δεν έχει μόνο πολιτικό περιεχόμενο.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι απολιτικό όμως. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που απασχολείται με πολιτικά θέματα έχει συνήθως έντονα αριστερή ματιά – εξυμνώντας τα πλεονεκτήματα του Obamacare, για παράδειγμα. Πολλά από τα θέματα όμως που θίγει είναι μη-κομματικά, στα όρια της απλοϊκότητας: για παράδειγμα, γιατί είναι κακό να είναι κανείς ρατσιστής ή σεξιστής.

Διαβάστε ακόμη: Avocarrot: Οι Κύπριοι που έγιναν το «next big thing» του Λονδίνου

Ο Π. Τζ. Βοτ, παραγωγός του On the Media, μοιάζει να είναι εξαγριωμένος με τον ιστότοπο, αποκαλώντας τον «βαρετό, θλιβερό και χωρίς καμία ελπίδα», «έντονα αφελή», «ενοχλητικό», και γεμάτο από «υποκρισία». Τον παρομοιάζει με τους «σπασίκλες που περπατάν στον δρόμο», τους οποίους επίσης θεωρεί αφόρητους. «Πολιτική για τους τεμπέληδες», καταλήγει.

Στους υποστηρικτές του ιστότοπου είναι οι επενδυτές του, μεταξύ των οποίων οι Spark Capital, Catamount Ventures, Knight Foundation, Chris Hughes, Alexis Ohanian του Reddit, και ο… John Johnson του BuzzFeed.

Επίσης υπέρ του ιστότοπου είναι ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που μοιράζονται το περιεχόμενό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην περιγραφή της αποστολής του, το Upworthy αναφέρει ότι έχει ως στόχο περιεχόμενο που είναι «ευχάριστο να μοιραστείς όπως τον τύπο που κάνει σερφ στην ταράτσα του», αλλά που έχει και ουσία ή είναι «σημαντικό.» Πράγμα που δε μοιάζει να είναι κακό για να λέμε την αλήθεια, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα βίντεο με κατ’ οίκον καταστροφές είναι από τα πλέον δημοφιλή στο διαδίκτυο.