Βαρίδι για την Ελλάδα η γήρανση του πληθυσμού

Βαρίδι για την Ελλάδα η γήρανση του πληθυσμού

Δημογραφική «βόμβα» στην Ευρώπη - Τι αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για της σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων.

Κάνοντας ειδική αναφορά σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια – ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους

Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα:

• Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 – 64).

• Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% – 20% σήμερα.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα – προστίθεται στη σχετική έκθεση – η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 – 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τα αδύναμα κράτη – όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία – θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά, η έκθεση του ΔΝΤ.