Βαριές απώλειες για την Deutsche Bank και νέα «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές

Βαριές απώλειες για την Deutsche Bank και νέα «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις διαβεβαιώσεις στην Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις δηλώσεις της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν να επηρεάζονται άμεσα από την υπόθεση της Credit Suisse.

Απότομη πτώση σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank σήμερα στο γερμανικό χρηματιστήριο, με τα ασφάλιστρα ομολόγων της να εκτοξεύονται, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Νωρίς το μεσημέρι η μετοχή της γερμανικής τράπεζας σημείωνε πτώση 12% και το 5ετές CDS είχε διαμορφωθεί από χθες στις 175 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άρρηκτα με τις ευρύτερες ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, στον απόηχο της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse.

Από τις αρχές του Μαρτίου, η Deutsche Bank έχει χάσει τουλάχιστον το 1/5 της αξίας της, με τη μετοχή να διολισθαίνει σωρευτικά άνω του 20%. Σήμερα, ο τίτλος της Νο.1 τράπεζας της Γερμανίας «βουλιάζει» στα 8,26 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Όσον αφορά τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης (AT1), τα οποία βρέθηκαν στο «μάτι» του κυκλώνα μετά την αμφιλεγόμενη διαγραφή τους στην περίπτωση της διάσωσης της Credit Suisse, υφίστανται ένα εκτεταμένο sell off.

Όπως είναι εύλογο, οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν μεγάλες ρευστοποιήσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%.

Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 4,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,45% και τις 439 μονάδες.

Ο τραπεζικό τομέας έχει πρόβλημα

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς από την UBS, αλλά και η κατάρρευση των Silicon Valley BankSignature Bank στις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές.

Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώθηκε, επίσης, από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,75% – 5%).

Όλα αυτά έχουν αισθητά υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ενός ντόμινο καταρρεύσεων στις τράπεζες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: