Βαρουφάκης: Στον ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Βαρουφάκης: Στον ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

«Εθιμοτυπική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την ημίωρη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Εθιμοτυπική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ημίωρη συνάντηση που είχε αργά σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στη συνάντηση, που έγινε στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οι δύο υπουργοί που γνωρίζονται πλέον αρκετά καλά, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «διμερή σημαντικά ζητήματα».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, «για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού» γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την αυριανή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

«Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».

Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.

«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.

«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ