Βασιλάκης: Από Σεπτέμβριο στο 45-50% της κανονικότητας η Aegean Airlines

Βασιλάκης: Από Σεπτέμβριο στο 45-50% της κανονικότητας η Aegean Airlines
Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Aegean για την επίσημη υπογραφή της παραγγελίας των αεροσκαφών Airbus A320neo , την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στην Τεχνική Βάση της Aegean κτήριο Β57 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας για το σχέδιο επανεκκίνησης - Η ρευστότητα, οι προσδοκίες για εργαλεία και κρατική στήριξη και σε πρώτο πλάνο πληρώματα και επιβάτες

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί στο 45-50% του πτητικού της έργου η Αegean Airlines, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ομίλου, Ευτύχη Βασιλάκη, που ανακοίνωσε στους θεσμικούς επενδυτές το σχέδιο επανεκκίνησης του αερομεταφορέα.

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε με έμφαση στο ακροατήριο ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ως δεδομένα τα στοιχεία των εκτιμήσεων λόγω της μεταβλητότητας στο περιβάλλον, που έχει οδηγήσει την εταιρεία να “καίει” ρευστότητα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ανά μήνα (zero activity σενάριο), τάση που έχει προεξοφληθεί στις εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο.

Αν και αναφέρθηκε στο μαξιλάρι ρευστότητας, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, μαζί με τις νέες πιστωτικές γραμμές που έχουν εξασφαλιστεί, τόνισε ότι η επιβατική κίνηση έχει σχεδόν μηδενιστεί τους τελευταίους δύο μήνες. Αν και επανέλαβε αρκετές φορές στο πλαίσιο του conference call ότι το οικονομικό περιβάλλον δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, εκτίμησε ότι αν η δραστηριότητα φτάσει στο 25% τον Ιούλιο τότε στο γ’ τρίμηνο αναμένεται βελτίωση. Τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο η εταιρεία θα λειτουργεί πιθανόν στο 45 – 50% του πτητικού της έργου.

Στα 20 χρόνια της δραστηριότητας της Aegean Airlines, αυτή είναι η πιο δύσκολη συγκυρία, η μεγαλύτερη κρίση σε ένταση και διαστάσεις, η οποία αφορά όλο τον κόσμο και το σύνολο του κλάδου αερομεταφορών, όπως είπε ο κ. Βασιλάκης. Άρχισε πάντως την παρουσίαση του από τα καλά νέα, που θέλουν την Ελλάδα να ισχυροποιεί το brand της καθώς διακρίνεται τόσο για την καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, λόγω του χαμηλού ποσοστού θανάτων συγκριτικά με άλλες χώρες, όσο και για την ελκυστικότητά της ως ασφαλή προορισμού σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφέρθηκε επίσης στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας πριν φτάσει σε μηδενικά έσοδα μέσα στον Μάρτιο, οπότε και αναγκάστηκε να καθηλώσει το στόλο της. Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν ανοδικοί μήνες, με αύξηση περίπου 14% αλλά η πτώση του Μαρτίου προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο σε 15%. Στο διάστημα αυτό οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 100 με 110 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο CEO της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης αναφέρθηκε στις ενέργειες για περιστολή του κόστους, ήτοι επαναδιαπραγμάτευση με προμηθευτές και εξοικονόμηση πόρων σε μια περίοδο που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας στο 70% των εργαζομένων. Ο κ. Βασιλάκης απαντώντας σε ερωτήσεις θεσμικών επενδυτών σχετικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο όμιλος τα έχει υιοθετήσει – για στήριξη μισθών και φορολογικές ελαφρύνεις. Τελεί δε εν αναμονή των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την στήριξη της απασχόλησης και στο επόμενο διάστημα.

Σημείωσε ενδεικτικά ορισμένες από τις κατευθύνσεις της ΕΕ προκειμένου οι αερομεταφορές να καταστούν βιώσιμες μιλώντας τόσο για τα εργαλεία όσο και για την στήριξη του κράτους, απαραίτητη παράμετρο στο σχέδιο ανάταξης του αερομεταφορέα καθώς σε άλλη περίπτωση θα υποβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα του αφού θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση. Ο κ. Βασιλάκης έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία που γίνεται με γνώμονα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Όπως είπε, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να βγούμε από την πανδημία…