Η «βασίλισσα» της Silicon Valley

Η «βασίλισσα» της Silicon Valley

Η Μάγκριτ Βενμάχερς αφήνει το αποτύπωμά της στη «Μέκκα» της τεχνολογίας.

Τι κοινό έχουν το Twitter, το Facebook, το Pinterest, το Foursquare, το Groupon και το Zygna;

Πέραν από επιτυχημένες επιχειρήσεις, έχουν έναν κοινό επενδυτή: την Andreessen Horowitz, που μόλις πέντε χρόνια από την ίδρυσή της αποτελεί μία από τις ισχυρότερες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου στη Silicon Valley, με 4,2 δισ. δολάρια κεφάλαια κι ένα ισχυρό «ατού».

Πρόκειται για την Μάγκριτ Βενμάχερς: συνέταιρο στην Andreessen Horowitz από το 2010, συνιδρύτρια της OutCast Communications (τώρα «OutCast Agency», από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στον τεχνολογικό τομέα), μία από τις γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή το 2012 σύμφωνα με τη λίστα του San Jose Business Journal και, κατά τους περισσότερους αναλυτές, η πραγματική σήμερα «βασίλισσα» της Silicon Valley.

Στα 49 της, με την πλούσια εμπειρία της και με τις τέσσερις γλώσσες που μιλά απταίστως -αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά- η Μάγκριτ παίζει τις δημόσιες σχέσεις «στα δάχτυλα». Όχι τυχαία, τα κλειστά πάρτι και δείπνα που οργανώνει στο σπίτι της θεωρούνται από τα πιο σημαντικά, πλην άτυπα, road shows στο Σαν Φρανσίσκο.

Με το κοφτερό μάτι και μυαλό της, είναι αυτή που αναλαμβάνει να εντοπίσει και να αξιολογήσει τεχνολογικές startups για δυνητικές επενδύσεις. Όσες τελικά επιλεγούν περάσουν από την τελική έγκριση της Andreessen Horowitz, τυγχάνουν μιας λίγο-πολύ VIP μεταχείρισης από πλευράς marketing και branding.

Για τις περισσότερες το service είναι μάλιστα… διπλό, μίας και τις δημόσιες σχέσεις αναλαμβάνει η OutCast, που έχει σήμερα στο πελατολόγιο της κολοσσούς όπως η Yahoo!, το Facebook και η Amazon. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να πίνουν σήμερα «νερό» στο όνομα της Μάγκριτ.

Πρώτος και καλύτερος είναι ο Μπεν Χόροβιτς, συνιδρυτής της Andreessen Horowitz, που λέει χωρίς περιστολές στο CNN Money πως η αρχικά ασυνήθιστη επιλογή της επενδυτικής εταιρείας του να συνεργαστεί με ένα στέλεχος marketing όπως η Μάγκριτ, αποδείχθηκε «χρυσή». Τόσο, ώστε τώρα να συγκρίνει την επιρροή της στην Andreessen Horowitz με εκείνη που είχε ο Στιβ Τζομπς στην Apple!

Η ίδια προτιμά να εντάσσει την προσωπική ιστορία και επιτυχία της στο πλαίσιο του «αμερικανικού ονείρου», το οποίο σήμερα ζει στο φουλ, ως Γερμανίδα μετανάστρια, κόρη ενός ταπεινού εκτροφέα γουρουνιών από το Μπρούξγκεν, που σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο κολέγιο, αλλά μπλέχτηκε από τα 20 της με το marketing στον τεχνολογικό τομέα.

Η πρώτη της δουλειά ήταν στα γραφεία μίας αμερικανικής startup στη Γερμανία, όπου με το καλημέρα ανέλαβε το πόσο της βοηθού διευθύνοντος συμβούλου. Μόλις στα 25 της, είχε πάρει και τα τοπικά «ηνία». Κι λίγο αφότου πήρε το πτυχίο της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Λίπσταντ, μετακόμισε μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο κι έκανε τις ΗΠΑ τη δεύτερη πατρίδα της, εργαζόμενη αρχικά στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Blanc & Otus, σε επιτελική θέση.

Όταν το 1997 συν-ίδρυσε την OutCast, είχε μόλις δύο υπαλλήλους. Σήμερα, η εταιρεία της έχει εξελιχθεί σε «ναό» των δημοσίων σχέσεων, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στη διαρκώς ανοδική επαγγελματική καριέρα της, βέβαια, η Μάγκριτ έχει αντιμετωπίσει και πολλές αναποδιές.

Επί των ημερών της, για παράδειγμα, η Andreessen Horowitz έχασε μία «χρυσή» ευκαιρία για σίγουρη επένδυση 100 εκατ. δολάρια στο Instagram, που τελικά δεν έγινε επειδή υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων με μία άλλη εταιρεία του χαρτοφυλακίου της, την PicPlz.

Όσο για την προσωπική ζωή της; Η Μάγκριτ είναι διαζευγμένη, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού. Της αρέσει να ντύνεται χωρίς εκκεντρικότητες -αγαπημένοι της σχεδιαστές, λέει, είναι οι Erdem και Brunello Cucinelli. Και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να κάνει ορειβασία ή να μαγειρεύει, κατά προτίμηση γερμανικές σπεσιαλιτέ, που της θυμίζουν τα παιδικά της χρόνια.