Βαθαίνει το χάσμα στην Ευρώπη (και) για το μεταναστευτικό

Βαθαίνει το χάσμα στην Ευρώπη (και) για το μεταναστευτικό
epa04909572 A group of migrants is escorted by Hungarian police officers towards a train bound for Gyor to a reception center for refugees and asylum seekers from the Eastern Railway Station in Budapest, Hungary, 02 September 2015. Hungarian police on 01 September closed the main train station in Budapest from where scores of migrants were hoping to travel to Western Europe. The refugees arrived in Budapest via the so-called Balkan route, across Turkey, the Aegean Sea and Greece, Macedonia and Serbia. EPA/BEA KALLOS HUNGARY OUT

Μπλοκ χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως οι Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, απειλούν για εισβολή προσφύγων.

Οι ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξη τους στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και στον τρόπο που η Ουγγαρία μεταχειρίζεται τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε μια έκφραση της αλληλεγγύης τους, οι πρωθυπουργοί είναι έτοιμοι να παρέχουν στην Ουγγαρία περαιτέρω βοήθεια», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι πρωθυπουργοί, έπειτα από την συνάντηση της ομάδας χωρών Βίζεγκραντ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κόπατς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν τις δικές κυρίαρχες αποφάσεις στο πως θα αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση.

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος πρέπει να είναι λογική και επίσης οι χώρες πρέπει να πάρουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις στο επίπεδο της έκθεσης τους καθώς και της δέσμευσης τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνάντηση με τους ομολόγους της από την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Επίσης τόνισε πως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα καθώς η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου, αν περισσότερα κύματα μεταναστών φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Όυγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει την άφιξη δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, εάν αποτύχει να προστατέψει τα σύνορα της.

Σύμφωνα με τον Ορμπάν, θα υπάρξει μια απεριόριστη αλληλουχία στην τωρινή μαζική μετανάστευση και η Ευρώπη «μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να διαπιστώσει πως οι (πολίτες της) είναι η μειονότητα στην ίδια τους την ήπειρο».

Η Ουγγαρία στέλνει πρόσφυγες σε Αυστρία και Γερμανία

Η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν αμφότερες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Ουγγαρία εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει στα σύνορά της τις επόμενες ώρες, όπως γνωστοποίησε σήμερα Σάββατο η καγκελαρία στη Βιέννη.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως διευκρίνισε η αυστριακή καγκελαρία στο πρακτορείο ειδήσεων APA.

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», ανέφερε εξάλλου ο Φάιμαν σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από πολλές ημέρες αποκλεισμού, ότι αποδέχθηκε να μετακινηθούν περίπου 100 λεωφορεία προς τα σύνορα με την Αυστρία, όπως επιθυμούσαν περίπου 1.200 πρόσφυγες που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε πολλούς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης παρότι όλα τα δρομολόγια των τρένων είχαν ακυρωθεί.

Ανεξάρτητα από τη χειρονομία αυτή πάντως, η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην ΕΕ, διεμήνυσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Εκατοντάδες μετανάστες αναχώρησαν από την κεντρική Βουδαπέστη πριν από λίγο επιβαίνοντας σε μια μεγάλη οχηματοπομπή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Πολλοί από αυτούς χαμογελούσαν και αποχαιρετούσαν τους Ούγγρους εθελοντές που τους πήγαν φαγητό και νερό τις τελευταίες ημέρες, έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό της Βουδαπέστης όπου είχαν κατασκηνώσει μετά την ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων από τις αρχές.

Καρφιά του ΟΗΕ για την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένα ότι θα ξεσπούσε η κρίση των προσφύγων που αντιμετωπίζει το τρέχον διάστημα η ΕΕ και η πλημμύρα των ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ.

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διέβλεψε επίσης στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη για την ολοένα εντεινόμενη κρίση ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα.

Τουλάχιστον 340.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος και πάνω από 2.600 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας. Πολλοί από τους πρόσφυγες φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί πλέον πέντε χρόνια.

Ο Σιμόνοβιτς σημείωσε ότι ο θάνατος ενός αγοριού τριών ετών από τη Συρία, που πνίγηκε στα ανοικτά της Τουρκίας αφού ένα πλεούμενο με πρόσφυγες ανατράπηκε, έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης. Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ΗΕ προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η κρίση των προσφύγων θα έπληττε την Ευρώπη.

«Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες αλλάζουν τώρα διαδρομή», σημείωσε. «Προηγουμένως κινούνταν μέσω της Μεσογείου. Τώρα κινούνται ανατολικότερα… διαμέσου των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Σερβίας, της Ουγγαρίας», εξήγησε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε συνέχεια. Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα επιλύσεις αυτήν την κρίση απλώς κλείνοντας την πόρτα. Αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι θα περάσουν από τα παράθυρα αν κλείσεις την πόρτα», συνέχισε.

Ο Σιμόνοβιτς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είναι πρόσφυγες —αυτός ο νομικός όρος σημαίνει ότι οι χώρες στις οποίες φθάνουν έχουν την υποχρέωση να τους προστατέψουν— και όχι απλά μετανάστες που αναζητούν καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Οι περισσότεροι φεύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Ερυθραία και άλλα κράτη όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις και κρίσεις.