Βατόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα εκτός από παράταση του lockdown

Βατόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα εκτός από παράταση του lockdown
Άνδρας φορώντας μάσκα περπατά σε δρόμο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Μειωμένη η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επτά είναι πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας του ιού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, «είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το Σύστημα Υγείας πιέζεται». Σημείωσε, επιπλέον, ότι τις τελευταίες μέρες πολλές περιοχές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκανε μερικές εκτιμήσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το Σύστημα Υγείας πιέζεται». Σημείωσε, επιπλέον, ότι τις τελευταίες μέρες πολλές περιοχές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε. Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και, κατά τα φαινόμενα, είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά».

 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν θα ήθελε να μπει στη διαδικασία να κάνει εκτιμήσεις για το πόσες μέρες αυτή μπορεί να είναι. «Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε λίγες ώρες (σ.σ. στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων)», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είπε πως η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά προφανώς και «θέλουμε να δούμε μείωση».

Σχετικά με την επιβολή των μέτρων, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να δούμε το θέμα ευρύτερα, καθώς πλέον έχουν μπει οι παράγοντες οικονομία και κοινωνία. «Πέρσι, τον Μάρτιο ήταν πιο εύκολο να προτείνει κανείς πλήρες lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κοινωνία το άντεχε. Τώρα πρέπει να μπει και η παράμετρος κατά πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία όλη αυτή την ιστορία. Για μένα, το βασικό είναι οι εμβολιασμοί. Πρέπει να προχωρήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς εάν η παράταση που αναμένεται μπορεί να συνοδεύεται και από κάποια επιπλέον μέτρα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλά πράγματα.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που πρέπει να περιοριστεί η διασπορά είναι γιατί ο ιός, όσο εξαπλώνεται, έχει την δυνατότητα και να αλλάζει και δεν γνωρίζουμε μετά πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα τα οποία διαθέτουμε.