Βατόπουλος: Γιατί είναι προτιμότερος ο εμβολιασμός από τη νόσηση- Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Βατόπουλος: Γιατί είναι προτιμότερος ο εμβολιασμός από τη νόσηση- Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων
(Ξένη Δημοσίευση) Ξεκίνησαν και στα Χανιά οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021. Στο Νοσοκομείο Χανιών , ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. ΑΠΕ ΜΠΕ/ 7η ΥΠΕ/ STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Βατόπουλος, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τελειώσουμε με την νόσο το 2022.

Την ανάγκη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ανέδειξε ο  καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απαντώντας και σε όσους υποστηρίζουν «καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο».

«Δεν είναι καλύτερα, γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ» σημείωσε προσθέτοντας ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου, οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε ενδεικτικά.

Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό το 2022

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τελειώσουμε με την νόσο το 2022. Όπως εξήγησε θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.

«Μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά»

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με τον πανδημία και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα οπότε πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.

Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γίνεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται και

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση.

Τρία όπλα

Μεταξύ άλλων ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία όπως εμβολιασμός κλπ. και πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι. «Έχουμε  τρία όπλα εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα αποστάσεις κλπ.) και τα τεστ» είπε ενδεικτικά.

Επιπλέον, σημείωσε πως σαν κοινωνία έχουμε ξεφύγει από τον στόχο και ο στόχος είναι η πανδημία. «Πρέπει να καταλάβουμε την υγειονομική υποχρεωτικότητα».