Βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά από πέντε χρόνια

Ανακάμπτουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με στοιχεία του IOBE.

Στις 94,8 μονάδες έναντι 92,6 μονάδων που ήταν τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2014, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση τα τελευταία 5μιση χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Παρά τη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία σημείωσε οριακή επιδείνωση, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του 2014.

Συνολικά η τάση βελτίωσης του δείκτη φαίνεται να ενισχύεται στις αρχές τους έτους, εξέλιξη που συγκλίνει με τα ευρύτερα μακροοικονομικά στοιχεία (εξασθένηση της ύφεσης), αλλά και με επιμέρους βραχυχρόνιους δείκτες σε επιμέρους τομείς της οικονομίας. Από τους επιμέρους τομείς, σημειώνεται βελτίωση στην πλευρά των επιχειρήσεων, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους εξεταζόμενους τομείς, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κυρίως στις κατασκευές να ανακάμπτουν.

Σύμφωνα και με παλιότερες ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ, διαμορφώνονται σταδιακά συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται αντίστοιχα και οι προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων στα νέα εισοδηματικά δεδομένα και στα νέα δεδομένα της εγχώριας ζήτησης, σε χαμηλότερα βεβαίως της προ κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη της οικονομίας και της νέας επιχειρηματικότητα

Πιο αναλυτικά:

-στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κερδίζουν έδαφος, με το δείκτη για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος.

-στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, όπως και, οριακά, εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους.

-στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, όπως συμβαίνει και με τις αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με το δείκτη όμως των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται.

-στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται εκ νέου και ωθεί το δείκτη ανοδικά.

-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και οι αντίστοιχες για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται.

Διαβάστε ακόμη: Στο 26% η ανεργία το 2014, προβλέπει το ΙΟΒΕ