Βελτίωση στην είσπραξη ΦΠΑ παρά την απώλεια εσόδων για την Ελλάδα

Βελτίωση στην είσπραξη ΦΠΑ παρά την απώλεια εσόδων για την Ελλάδα

Απώλειες εσόδων ύψους 177 δισ. ευρώ στην ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες κατέγραψε η Κομισιόν τη διετία 2011-2012.

Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρουσίασε τη  μεγαλύτερη βελτίωση στην είσπραξη ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της  Κομισιόν ανήλθαν σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων το 2012 στην Ελλάδα οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ή μη είσπραξης του φόρου.

Ειδικότερα, η τελευταία μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, έδειξε απώλειες εσόδων ύψους 177 δισ. ευρώ στην ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ή μη είσπραξης του φόρου το 2012. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ 26 κρατών μελών. Η μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ περιέχει λεπτομερή στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ που είναι η διαφορά ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα ΦΠΑ και τα ποσά ΦΠΑ που εισπράττουν πραγματικά οι εθνικές αρχές.

Όπως διευκρινίζει η Κομισιόν, η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σημαντική αιτία για την υστέρηση εσόδων αλλά το έλλειμμα ΦΠΑ δεν οφείλεται μόνο στην απάτη εφόσον η μη καταβολή του ΦΠΑ οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φοροαποφυγή.

Το 2012, τα χαμηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ολλανδία (5% των αναμενόμενων εσόδων), στη Φινλανδία (5%) και στο Λουξεμβούργο (6%) ενώ τα μεγαλύτερα ελλείμματα σημειώθηκαν στη Ρουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ), στη Σλοβακία (39%) και στη Λιθουανία (36%). Το διάστημα 2011-2012, σε έντεκα κράτη μέλη το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε, ενώ σε 15 αυξήθηκε.