Βέβαιος ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα

Βέβαιος ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα

Έκτακτο διαγγελμα του Αμερικανού προέδρου μετά το τραγικό συμβάν στην ανατολική Ουκρανία.

Το μαλαισιανό αεροσκάφος που συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές, βεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κάνοντας λόγο για μια «φριχτή τραγωδία» ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί με διαφάνεια μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση, προτού να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτιά της.

Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εικάσει κανείς τι σκοπούς είχαν εκείνοι που εκτόξευσαν τον πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη», είπε προσθέτοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος διέταξε την κατάρριψη.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί αυτονομιστές λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων, είπε.

Η πτώση του Μπόινγκ υπογραμμίζει ότι έχει φτάσει η ώρα να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας έκκληση στη Ρωσία, το Κίεβο και τους αυτονομιστές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος, στην επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Πούτιν, του τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει από τη Ρωσία να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης, όμως η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενώ «δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για να πιέσεις τους αυτονομιστές να τηρήσουν μια εκεχειρία», πρόσθεσε.

«Η βία και η σύγκρουση αναπόφευκτα οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ρωσία, αυτοί οι αυτονομιστές και η Ουκρανία έχουν όλοι τη δυνατότητα να βάλουν ένα τέλος στις συγκρούσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, εάν ο Ρώσος πρόεδρος λάβει την απόφαση να μην επιτρέπει τον εξοπλισμό των αυτονομιστών και τη μετάβαση μαχητών στην Ουκρανία, τότε η βία στη χώρα αυτή θα σταματήσει. Επισήμανε επίσης ότι οι Ουκρανοί αυτονομιστές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δρουν κατά τον τρόπο αυτό εάν δεν λάμβαναν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Απέρριψε όμως, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση λέγοντας ότι «δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος ρόλος» για τη χώρα του, πέραν των εγγυήσεων που έχει ήδη δώσει στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και ανακοίνωσε ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης επέβαινε στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τον Κουίν Λούκας Σάνσμαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ολλανδική. Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία στη διεθνή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ και σημείωσε ότι ήδη πράκτορες του FBI και της NTSB (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών) είναι καθ’ οδόν για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια», είπε, τονίζοντας ότι τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην ανατολική Ουκρανία.

Σίγουρη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη, η Αμερικανίδα πρεσβευτής του ΟΗΕ
Το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε χθες στην ανατολική Ουκρανία «κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος» ο οποίος ερρίφθη από μια «ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές» που πρόσκεινται στην Ρωσία, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεκλήθη εκτάκτως, η Σαμάνθα Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Μπουκ (ή SA-11).

Η Πάουερ υποστήριξε ότι «αυτονομιστές εντοπίστηκαν» χθες το πρωί να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.

Απεναντίας, πρόσθεσε η ίδια, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη» στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.

«Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού», πρόσθεσε επίσης η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι «ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος».

Αν πράγματι αυτονομιστές έριξαν τον πύραυλο, συνέχισε, «αυτοί όπως και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα έχουν αρκετούς λόγους να αποκρύψουν τα στοιχεία του εγκλήματός τους».

Ως εκ τούτου, η Πάουερ ζήτησε την άμεση έναρξη μιας διεθνούς έρευνας και κάλεσε το Κίεβο και τους αυτονομιστές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να «διευκολύνουν την πρόσβαση στην περιοχή».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στους αυτονομιστές και να «λάβει εκτάκτως συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλυνθεί η ένταση στην Ουκρανία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το σημείο της συντριβής

Eκεχειρία στην Ουκρανία ζητά ο Πούτιν μετά τη συντριβή του Boeing

Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing