Βίλες, γιοτ, πριβέ εστιατόρια – Το lifestyle του Sam Bankman-Fried παρέπεμπε περισσότερο σε βασιλιά

Βίλες, γιοτ, πριβέ εστιατόρια – Το lifestyle του Sam Bankman-Fried παρέπεμπε περισσότερο σε βασιλιά
(FILES) In this file photo taken on February 09, 2022, Samuel Bankman-Fried, founder and CEO of FTX, testifies during a Senate Committee on Agriculture, Nutrition and Forestry hearing about "Examining Digital Assets: Risks, Regulation, and Innovation," on Capitol Hill in Washington, DC. - The new chief executive of troubled cryptocurrency platform FTX said on November 12, 2022, the company was making "every effort to secure all assets" following unauthorized transactions potentially worth hundreds of millions of dollars. Additionally, the platform's chief executive, 30-year-old Sam Bankman-Fried, once considered a star in the freewheeling cryptocurrency world, resigned. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Ο ιδρυτής της FTX ζούσε σε μια υπερπολυτελή ιδιωτική κοινότητα στις Μπαχάμες.

Το …ανακτορικό συγκρότημα γνωστό ως Albany δεν είναι ένας τυπικός τροπικός παράδεισος. Η ιδιοκτησία 6.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο νησί New Providence στις Μπαχάμες, προσέλκυσε ονόματα όπως ο Tiger Woods και ο Justin Timberlake για τα εγκαίνιά της το 2010, ενώ τα σπίτια πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει ένα γήπεδο γκολφ σχεδιασμένο από τον Ernie Els, μια μαρίνα για mega γιοτ 71 θέσεων και έντεκα πριβέ εστιατόρια που δεν είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό. Οι πλούσιοι κάτοικοι μπορούν να αγναντεύουν ένα τέλειο αντίγραφο αγάλματος του Arturo Di Modica και να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα οικοτροφείο και ημερήσιο σχολείο που εκτείνεται σε δύο campus. Το Albany θέλει να αυτοαποκαλείται «ιδιωτική κοινότητα».

Το Albany είναι το είδος του τόπου όπου, αν εμφανιστείτε στην μπροστινή του είσοδο με ταξί και ρωτήσετε αν μπορείτε να μπείτε, ο φύλακας απαντά με ένα χαμόγελο και λέει στον οδηγό σας: «Θα έπρεπε να γνωρίζετε καλύτερα». Είναι ο τύπος του τόπου όπου αν σταθμεύσετε λίγο πιο κάτω στο δρόμο για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες της πινακίδας, ένα αυτοκίνητο χωρίς σήμανση εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά για να σας ρωτήσει τι κάνετε.

Είναι επίσης το μέρος το οποίο ο Sam Bankman-Fried -ένας άνθρωπος που κάποτε είπε σε συνέντευξή του ότι «Δεν καταναλώνω και τόσο πολύ, για την ακρίβεια» – αποκαλεί το σπίτι του. Ο ντροπιασμένος επικεφαλής της FTX μετακόμισε εκεί το 2021, όταν το Χονγκ Κονγκ είχε πλέον γίνει πολύ αφιλόξενο για να διευθύνει κανείς ένα διεθνές καζίνο κρυπτονομισμάτων. Ο ίδιος ζει σε ένα penthouse 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην παραθαλάσσια κατοικία Orchid του συγκροτήματος, όπου αυτός και εννέα έμπιστοι διοικούσαν μια αυτοκρατορία που έμοιαζε με εκείνη του Bernie Madoff, ζώντας μια χλιδάτη ζωή με όλες τις ανέσεις.

Πήρα μια γεύση από το Albany την περασμένη εβδομάδα όταν πήγα στις Μπαχάμες σε μια μάταιη προσπάθεια να χτυπήσω την πόρτα του Bankman-Fried. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έμαθα για τη διάχυτη υποκρισία και τα σκοτεινά μυστικά που συνθέτουν τον νησιωτικό κόσμο του μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων.

Όπως μου είπε ένας τραπεζίτης: «Το 1706, οι Μπαχάμες χαρακτηρίστηκαν ως πειρατική δημοκρατία. Τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από το σχέδιο των κουστουμιών που φορούν οι άνθρωποι εκεί».

Το 2020, η παγκόσμια αγορά crypto είχε αρχίσει να «ζεσταίνεται» και οι πολιτικοί στις Μπαχάμες οσμίστηκαν μια ευκαιρία. Εκείνη τη χρονιά, πέρασαν νόμους για να κάνουν τη χώρα ελκυστική για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, με την ελπίδα να προσελκύσουν μια οντότητα όπως η FTX – μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που θα βοηθούσε τα κρυπτονομίσματα να γίνουν mainstream. Το σχέδιο πέτυχε.

Η FTX καταχωρήθηκε ως οντότητα στις Μπαχάμες τον Ιούλιο του 2021, γνωστή ως FTX Digital, και μετακόμισε επίσημα στη χώρα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους – τον ίδιο μήνα που ο Philip “Brave” Davis έγινε πρωθυπουργός.

Η Allyson Maynard-Gibson, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Προοδευτικού Φιλελεύθερου Κόμματος του Davis, βοήθησε την FTX να γίνει το πρώτο ανταλλακτήριο που καταχωρήθηκε σύμφωνα με τον πρωτοποριακό κανονισμό ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, γνωστό ως «νόμος DARE». Η κόρη της υπηρέτησε στη συνέχεια ως διευθύντρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της FTX.

Η αλληλεπικάλυψη μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης στις Μπαχάμες είναι εντελώς παλιομοδίτικη – και είναι έτσι βάσει σχεδίου. Όπως μου είπε ένας τοπικός παράγοντας, όλοι έχουν σύγκρουση συμφερόντων με όλους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τίποτα.

Αφού έφτασε στο New Providence και αγόρασε τουλάχιστον 19 ακίνητα αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων και προσδιόρισε την περιοχή για το μελλοντικό βασίλειο της FTX, ο Bankman-Fried ασχολήθηκε με αυτό που κάνει καλύτερα – να κηρύσσει το ευαγγέλιο του αποτελεσματικού αλτρουισμού. Όπως ξεκαθάρισε ο ιδρυτής της FTX σε κάθε μέσο ενημέρωσης που τον άκουγε, είχε απαρνηθεί τις πολυτέλειες ώστε να είναι σε θέση να αφιερώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στη φιλανθρωπία.

Στις Μπαχάμες, αυτό μεταφράστηκε στο ότι ο Bankman-Fried δώρισε προστατευτικές μάσκες KN95 και τεστ κιτ για Covid αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Nassau Guardian. Πλήρωσε επίσης για μια δωρεάν δημόσια συναυλία γκόσπελ για να τονώσει την προσπάθεια ανακούφισης μετά τον τυφώνα Ντόριαν. Αγόρασε ακόμη και μια αίθουσα χορού του θέρετρου που χρησιμοποιήθηκε για την κρατική δεξίωση προς τιμήν του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον κατά την επίσημη επίσκεψή τους. Ως διευθύντρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η Zoe Gibson-Bowleg, κόρη της υπουργού του κόμματος PLP Allyson Maynard-Gibson, βρέθηκε πίσω από πολλές από τις δωρεές.

Εντωμεταξύ, σε αντίθεση με την εικόνα του Bankman-Fried ως ασκητικού μοναχού, τα μετρητά της FTX δεν πήγαιναν απλώς για φιλανθρωπίες και για να κερδίζει χάρες. Πολλά από αυτά πήγαν για να κάνουν τη ζωή του ιδρυτή της FTX και των υπαλλήλων του όλο και πιο πολυτελή.

Μία πρώην υπάλληλος της FTX από τις Μπαχάμες δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της FTX μπορούσαν να ζητούν όποια είδη σουπερ μάρκετ ήθελαν δύο φορές την εβδομάδα και συχνά λάμβαναν δωρεάν γεύματα. Και γίνονταν και πολλά πάρτι στο Albany, τα οποία «κάποια στιγμή με κούρασαν».

Το επίπεδο της πολυτέλειας ήταν τέτοιο που, μια φορά, ένας υπάλληλος της FTX ζήτησε έναν νυχοκόπτη μέσω του Slack, ο οποίος παραδόθηκε γρήγορα. «Ξόδευαν συνεχώς πάρα πολλά χρήματα», είπε.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ένας υπάλληλος της FTX από τις Μπαχάμες δήλωσε ότι απολύθηκε τον Ιούνιο, αφότου εργάστηκε στην εταιρεία μόλις για έξι μήνες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άλλοι 20 εργαζόμενοι έχασαν επίσης τη δουλειά τους. Ο εργαζόμενος ρώτησε την εταιρεία αν αυτό έγινε λόγω της απόδοσής τους, αλλά η FTX είπε ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονταν με κάτι τέτοιο.

Η FTX είπε στους υπαλλήλους να μην κοινοποιήσουν ότι είχαν απολυθεί.

«Ανατρέχοντας στο παρελθόν, αισθάνομαι ότι απλά δεν ήθελαν να μάθει η αγορά ότι πλήττονταν όπως όλοι οι άλλοι», συμπεραίνει ο εργαζόμενος. «Λίγες ημέρες αργότερα, αγόρασαν την BlockFi».

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, ο προβληματικός δανειστής crypto BlockFi κατείχε token της FTX αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ως εγγύηση για δάνεια – που σημαίνει ότι αυτά τα token θα είχαν καταρρεύσει εκείνη τη στιγμή, αν η FTX δεν είχε παρέμβει για να στηρίξει τη μικρότερη εταιρεία.

Ούτε η FTX ούτε ο Bankman-Fried απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ