Όταν οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν το μυστικό μακροζωϊας της Ικαρίας

Όταν οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν το μυστικό μακροζωϊας της Ικαρίας
Photo:

Στο νησί του Αιγαίου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και άνοιας. 

Το νησί της Ικαρίας έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιή μέρη του κόσμου με μέσο όρο ηλικίας οκτώ φορές πάνω από αυτόν των Αμερικανών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με πληθυσμό 8.432 κατοίκους κζι πρωτεύουσα τον Άγιο Κήρυκο. Γενικότερα, οι κάτοικοι ασχολούνται με τη ναυτιλία, ή με τοπικά επαγγέλματα, ενώ οι δεσμοί τους είναι στενοί και φημίζονται για το ότι δε συνηθίζουν να παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά. Μάλιστα, οι Ικαριώτες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την έκφραση “το Ικαριώτικο ραχάτι” (ραχατιλίκι) που μεταφράζεται ως οι αργοί ρυθμοί, με τους οποίους κυλά η ζωή.

Το γνώρισμα αυτό συναντιέται σε πολλές περιοχές της Ικαρίας, από τα καφενεία του Αγίου Κηρύκου μέχρι τα ορεινά χωριά των Ραχών όπου ανοίγουν τα μαγαζιά λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Χαρακτηριστική είναι η συνήθεια του νυχτερινού ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά κι αυτό οφείλεται στο ότι παλαιότερα, όλη την ημέρα οι άνθρωποι δούλευαν στις αγροτικές εργασίες τους.

Ο συγγραφέας του Blue Zones Solution παρουσιάζει τις δικές του παρατηρήσεις στο νησί του Αιγαίου, όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να «πεθάνουν» σε ένα βίντεο.

Πηγή: Business Insider