Vodafone: Η Ελλάδα διαθέτει από τα καλύτερα δίκτυα κινητής στην Ευρώπη

Vodafone: Η Ελλάδα διαθέτει από τα καλύτερα δίκτυα κινητής στην Ευρώπη
Αύξηση 6% κατέγραψε στα έσοδα η Vodafone το ά 5μηνο - +20.000 συνδρομητές.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε το πρώτο πεντάμηνο για την Vodafone Ελλάδος έχοντας καταγράψει αύξηση 6% στα έσοδα, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν κατά 3%.

«Η βάση μας ήταν σταθερή σε συνδέσεις ενώ η αύξηση στην ζήτηση για data ξεπέρασε το 70%.» υπογράμμισε ο CEO της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία υλοποιεί με  συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, παραμένοντας on track και ενίοτε υπερβαίνοντας τους αρχικούς στόχους.

«Στο 5G, έχουμε  ήδη επιτύχει 71% πληθυσμιακή κάλυψη, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου, ενώ τον Μάρτιο του 2024 αναμένουμε το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 86% και τον Μάρτιο του 2025 στο 92%, παραμένοντας στην τροχιά επίτευξης, αλλά και υπέρβασης, του αρχικού στόχου για κάλυψη 90% μέχρι το 2025».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2026 η διοίκηση αναμένει να έχει καλύψει το 96% του πληθυσμού της χώρας. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν καλύψει με 5G όλες τις πρωτεύουσες νομών καθώς και τις δεύτερες και τρίτες πληθυσμιακά πόλεις ανά νομό. Ενώ 5G κάλυψη υπάρχει σε συνολικά 38 νησιά. Στις οπτικές ίνες παραμένει ο στόχος των 850.000 σπιτιών μέχρι το 2025. Σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.

«Τον Μάρτιο του 2024 εκτιμούμε ότι θα έχουμε συνδέσει 350.000 σπίτια και επιχειρήσεις απευθείας με οπτική ίνα. Την ίδια ώρα προβαίνουμε σε δημουργία ανεξάρτητης αυτοτελούς εταιρείας οπτικών ινών και χονδρικής στο Fiber to the home (FTTH) προσφέροντας υπηρεσίες σε όλους τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης και της Vodafone.

Αυξήθηκαν κατά 20.000 οι συνδρομητές στο Vodafone TV

Μεγάλη προοπτική εμφανίζει η συνδρομητική τηλεόραση όπου εδώ η Vodafone Ελλάδος αύξησε μέσα στο ά πεντάμηνο του 2023 τους συνδρομητές της στο Vodafone TV κατά 20.000, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός ήταν ενισχυμένος κατά μόλις 3.000. Σε αυτή την εξέλιξη βοήθησε η προσθήκη του Disney+ και η πολύ καλή συνεργασία με την Warner.

Ο κ. Μπρουμίδης έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι απασχολούνται 40% στο γραφείο και 60% από όπου επιθυμούν. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων και αυτή η πολιτική μας βοηθάει στο να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους. Τρεις μέρες δουλεύουν έξω και δυο στο γραφείο. Η παραγωγικότητα σίγουρα έχει αυξηθεί, ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς τελικά δημιουργείς bonding μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων, ειδικά για τους νεοεισερχόμενους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενος στη νέας ηγεσία στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρκετά θέματα προς επίλυση.

«Η αδειοδότηση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, διότι υπάρχουν αρκετά μεγάλοι χρόνοι για τους σταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Για τις κεραίες μπορεί να περιμένεις ακόμη και 12 μήνες. Επίσης πρέπει να εναρμονιστούμε με τα διεθνή πρότυπα για την ακτινοβολία. Είμαστε 30% – 40% κάτω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας πως ένα άλλο πρόβλημα προς επίλυση είναι η απελευθέρωση της συχνότητας των 6 mh, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη του 5G.

«Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρό πληθωρισμό στα υλικά, στο εργασιακό κόστος, σε όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων που αφορά και τις επενδύσεις. Το πραγματικό κόστος είναι πολύ υψηλότερο από αυτό. Ως ομιλος θα είμαστε μέρος της διαβούλευσης καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο».

Μιλώντας για τα 30 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά, ο κ. Μπρουμίδης έκανε λόγο για μια συγκλονιστική πορεία που ξεκινά από την αδειοδότηση, πηγαίνει στην πρώτη κλήση, το 2002 στο rebranding από Panafon σε Vodafone και φτάνει στο σήμερα.

«Υπάρχει μια τάση όλων των εταιρειών να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις συνδρομητικές τους βάσεις με χαμηλές τιμές. Δεν σας κρύβω ότι στην κερδοφορία έχουμε πίεση που οφείλεται και στο υψηλό πληθωριστικό κόστος. Το γεγονός ότι θα εναρμονιστεί η Ελλάδα τιμολογιακά με την ΕΕ αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή τη στιγμή τα συμβόλαια μας στη σταθερή έχουν έναν μέσο όρο κοντά στα 30 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι 2,5 με 3 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η χώρα μας διαθέτει από τα καλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, όχι όμως και στη σταθερή γιατί, όπως εξήγησε, εκεί το 70% των υποδομών είναι ακόμη στον χαλκό.

«Το κόστος επέκτασης δικτύων στην Ελλάδα είναι ακριβότερο. Ο ομιλος Vodafone παραδοσιακά κοιτάζει να κάνει συμφωνίες σε αγορές που θα έχει καλό return on capital. Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη έχει τα χαμηλότερα return on capital και βρίσκεται σχεδόν μια δεκαετία πίσω συγκριτικά με την Ασία και την Αμερική. Δεν συντρέχει κανένας λόγος εξαγοράς της εταιρείας στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τα υποβρύχια καλώδια, θέλουμε να μπορέσουμε να αποτελέσουμε μέρος του οικοσυστήματος διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο κ. Μπρουμίδης αποκάλυψε ότι προσεχώς θα υπάρξουν καινούριες συνεργασίες στο κομμάτι της ψυχαγωγίας οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. «Θα υπάρξει εφαρμογή στις Samsung τηλεοράσεις. Έχουμε κάνει κάτι αντίστοιχο με την LG αλλά ακόμη δεν είμαστε ευχαριστημένοι και κάνουμε άλλαξες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: