Ενέργεια: «Καμπανάκι» τα γεωπολιτικά για έγκαιρη δράση

Ενέργεια: «Καμπανάκι» τα γεωπολιτικά για έγκαιρη δράση
03/04/2021 Asalouyeh, Iran. A view of refinery No. 2 (Phases 2, 3) of the? South Pars Gas-Condensate field in Asalouyeh Seaport, north of the Persian? Gulf in Iran. The South Pars Gas-Condensate field, the world's largest natural gas field, is shared with Qatar (North Dome) (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Σε αναμονή για τα μέτρα του ΥΠΕΝ - Η «κόντρα» Κίνας-ΗΠΑ στους ημιαγωγούς και οι ανησυχίες για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Την ώρα που η συζήτηση για τον πληθωρισμό επικεντρώνεται στις τιμές των τροφίμων αναδύονται ανησυχίες στην Ευρώπη -και κατά συνέπεια στην Ελλάδα– για τυχόν επιπτώσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών ενόψει του χειμώνα από ένα νέο μίγμα δεδομένων με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις νέες ισορροπίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων το πλαφόν στις τιμές χονδρικής, οι επιδοτήσεις και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που λήγουν μέχρι το φθινόπωρο. Εξάλλου, τα επιτελεία των παρόχων προετοιμάζονται για τα νέα τιμολόγια ενόψει και των αλλαγών που έχει θεσπίσει η ΡΑΕ από τον Οκτώβριο για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης ενσωματώνοντας τον κίνδυνο αυξήσεων των διεθνών τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον συγκεκριμένο κίνδυνο επισημαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για εκ νέου αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παραμένει σημαντικός και συνδέεται με την πιθανή μειωμένη επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα.

Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο ο αστάθμητος παράγοντας «Ρωσία» και η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό και με την μεγάλη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Ασία που μπορεί να «εκτροχιάσουν» τις προσδοκίες για ήπια αύξηση των διεθνών ενεργειακών τιμών τον φετινό χειμώνα, αλλά και άλλες εξελίξεις όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών σε γάλλιο και γερμάνιο που επιβάλλει το Πεκίνο. Περιορίζεται έτσι η πρόσβαση σε δύο απαραίτητες πρώτες ύλες στην βιομηχανία ημιαγωγών αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και στα ηλεκτρικά οχήματα. Η απόφαση, έρχεται ως απάντηση στον περιορισμό των εξαγωγών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη απαγορεύσει εισαγωγή τσιπ υψηλών προδιαγραφών από τη χώρα. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες για παράπλευρες επιπτώσεις στην Ευρώπη σε μια συγκυρία που επιχειρεί να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση και εν πολλοίς να οικοδομήσει πιο ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες, χωρίς μεγάλη εξάρτηση από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάλλου, έχει γίνει σαφές και στη χώρα μας ότι απαιτείται επιτάχυνση των επενδύσεων και αξιοποίηση των πόρων του REPowerEU για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,0% το 2024 και στο 2,7% το 2025, αλλά οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι στο εξωτερικό περιβάλλον η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί, θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος θα έχει περιορισμένο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Το περιβάλλον είναι εύθραυστο δεδομένου ότι -όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος- ο πληθωρισμός άρχισε μεν να αποκλιμακώνεται, ωστόσο οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν οδηγήσει, υπό την επίδραση και άλλων παραγόντων, σε μείωση των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης και επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, η αισιοδοξία από την επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη και την σημαντική μείωση των διεθνών τιμών της ενέργειας κάμφθηκε από τις διαταράξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ελβετία στις αρχές του έτους.

Το 2023 η αυστηροποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης, ο υψηλός πληθωρισμός, η σταδιακή απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης το χειμώνα 2023-2024, αναμένεται να μετριάσουν την οικονομική μεγέθυνση. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 0,9% από 3,5% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος (Ιούνιος 2023). Το 2024 η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται στο 1,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: