GEP: Η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων σε πρώτο πλάνο

GEP: Η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων σε πρώτο πλάνο
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, Γιώργος Λαμπρινός, εξηγεί πώς η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη για υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας στις επιχειρήσεις.

Χρειάστηκαν μια πανδημία και διαδοχικά lockdown για να καταλάβουν οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τη σημασία τού να επενδύουν στην υγεία των εργαζομένων. Αν και με βίαιο τρόπο, κατέστη σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεπτυγμένες κοινωνίες και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα εάν η Υγεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμο αγαθό για όλους.

Ο κλάδος της Υγείας και Ασφάλειας είναι άκρως αναπτυσσόμενος, και αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περί τις 30 εταιρείες που καλύπτουν συνολικά το 75% της ελληνικής αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από ιδιώτες επαγγελματίες. Η GEP από το 2000 που ιδρύθηκε από πρωτοπόρους επιστήμονες της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας παραμένει έως και σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα της, στοιχείο που την καθιστά case study.

«Από την αρχή της σύστασής μας κατείχαμε ηγετική θέση, κάτι που οφείλεται στον τρόπο που κινηθήκαμε. Επιδείξαμε ευελιξία και μπήκαμε σε μια εποχή όπου υπήρχε ένα φρέσκο θεσμικό πλαίσιο. Δυνατό στοιχείο της GEP ήταν και είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές και ότι έχει στελεχωθεί από άτομα που διαθέτουν συσσωρευμένη πρότερη πείρα στο αντικείμενο, γεγονός που τους επιτρέπει να μπορούν να δώσουν εξατομικευμένες λύσεις, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη» αναφέρει στο Fortune Greece ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, Γιώργος Λαμπρινός.

Η λειτουργική διάσταση του Ομίλου Εταιρειών GEP εκτείνεται σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας και διαθέτει διευρυμένη τεχνογνωσία, την οποία αντλεί από χώρες-πρότυπα όπως η Αγγλία, η Αυστραλία και η Αμερική. Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς σε όγκο παροχής υπηρεσιών διαμορφώνεται στο 35% και το χαρτοφυλάκιο απαρτίζεται από 2.500 πελάτες, προερχόμενους από όλους τους κλάδους (ενδεικτικά, από τη βαριά βιομηχανία, τη μεταποίηση, τον κλάδο των κατασκευών, τις τράπεζες, τις ΑΠΕ και την ενέργεια), φροντίζοντας καθημερινά για τις ανάγκες της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας 250.000 εργαζομένων σε συνολικά 12.500 εγκαταστάσεις. Απασχολεί 450 εργαζόμενους, εκ των οποίων 85 στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ διατηρεί θυγατρικές σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το 2018 ο Όμιλος GEP μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας στην «οικογένεια» τη Eurocore με έδρα τις Βρυξέλλες. «Αυτήν τη στιγμή υλοποιούμε projects σε Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η μετάβαση των υπηρεσιών μας στην ψηφιακή εποχή. Θέλουμε το health & safety και το well being να περάσουν και να διαχυθούν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ και αναμένεται να παραδίδεται τμηματικά από τις αρχές του 2024».

Η GEP ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου της που πιστοποιήθηκε ως πάροχος εκπαιδεύσεων GWO στην Ελλάδα και ήδη από το 2015 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 εκπαιδεύσεις σε εργαζόμενους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, είναι η μοναδική ΕΞΥΠΠ που έχει λάβει τη διάκριση πιστοποίησης ως Course Center Provider του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) στην Ελλάδα, για την πιστοποίηση πολιτών ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών, το οποίο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την εγκαθίδρυση και την εμπέδωση της κουλτούρας πρώτων βοηθειών σε κάθε επιχείρηση.

«Δεν επιτυγχάνουμε μόνο υγιείς εργασιακές συνθήκες, αλλά παράλληλα δημιουργούμε πολλαπλασιαστικό όφελος για τις οικογένειές μας και την κοινωνία στο σύνολό της».

Μολονότι το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς την παροχή υπηρεσιών Covid, εντούτοις το οικονομικό έτος έκλεισε λίγο πάνω από το 2021 με 10 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και αύξηση 11% στην κερδοφορία προ φόρων. Τα στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά είναι εξίσου ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το 2023 τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης +10%, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και απρόβλεπτες αλλαγές στο εγχώριο και διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό που να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

«Το brand “Ελλάδα” έχει γίνει ισχυρό και έχει αλλάξει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν διεθνώς. Παρατηρείται μια εξωστρέφεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πλέον σε θέση να υποδέχονται τους ξένους επενδυτές με διαφορετική προοπτική. Το country risk έχει πέσει τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό που κατέστη ξεκάθαρο είναι ότι το ελληνικό επιχειρείν μπορεί να υλοποιήσει γρήγορα τα business plans που καταρτίζει. Η γραφειοκρατία, ωστόσο, παραμένει. Υπάρχει μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσει το κράτος ώστε να βελτιωθεί η σχέση του με τον Έλληνα επιχειρηματία, καθώς παρατηρείται πολυπλοκότητα με ένα δαιδαλώδες σύστημα όπου απαιτούνται πολλές και διαφορετικές αρχές για να εγκρίνουν μια απόφαση ώστε να ξεκινήσει ένα έργο» λέει ο Γιώργος Λαμπρινός. Εστιάζοντας στο επενδυτικό πλάνο της GEP, τονίζει πως, πέρα από την οργανική ανάπτυξη και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, ο Όμιλος ρίχνει ειδικό βάρος στην προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών από την ελληνική και τη διεθνή αγορά για την υλοποίηση των νέων έργων που συμφωνούνται.

«Όραμα της GEP είναι να μετασχηματίσει την κουλτούρα των ηγετών, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι ακριβώς κάνουν οι σύμβουλοι υγείας και ασφάλειας, αναφέρει ότι πρόκειται για ειδικούς σε συγκεκριμένες λύσεις οι οποίοι μπορούν να αντληθούν από χώρους όπως είναι η νοσηλευτική, οι επισκέπτες υγείας, οι ιατροί, οι μηχανικοί, αλλά και όσοι διαθέτουν υπόβαθρο συμβούλου και εκπαιδευτή, και σημειώνει: «Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, η φροντίδα για την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων δεν πρέπει να αποτελεί απλώς μια αποσπασματική πτυχή ενδιαφέροντος. Από τις πρώτες βοήθειες και την εργονομική στάση εργασίας έως και τις συμβουλές για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων, η προστασία των εργαζομένων πρέπει να καθίσταται προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να προοδεύσει. Όταν επενδύουμε στην ασφάλεια των εργαζομένων μας, δεν επιτυγχάνουμε μόνο υγιείς εργασιακές συνθήκες, αλλά παράλληλα δημιουργούμε πολλαπλασιαστικό όφελος για τις οικογένειές μας και την κοινωνία στο σύνολό της.

Παρότι οι επαγγελματικές προοπτικές είναι μεγάλες και ο κλάδος αναπτύσσεται θεαματικά, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά όσον αφορά στην εξεύρεση σωστά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Είναι εμφανές ότι ταυτόχρονα έχει επηρεαστεί ακόμα και ο τρόπος εργασίας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η πανδημία μετασχημάτισε τον χώρο και τον χρόνο που εργαζόμαστε, και έφερε την τηλεργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας. Το ότι ο εργαζόμενος βρίσκεται στο σπίτι δεν σημαίνει ότι η εταιρεία παύει να επενδύει στην υγεία και την ασφάλειά του. Μοναδική διαφορά είναι ότι η επένδυση αυτή εστιάζεται στον χώρο της οικίας των εργαζομένων, με άμεσο αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει και την υγεία και τη συμπεριφορά ασφάλειας των μελών της οικογένειάς του» επισημαίνει ο Γιώργος Λαμπρινός.

Ο ίδιος, έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς σε θέματα υγείας και ασφάλειας για περισσότερες από δύο δεκαετίες, δηλώνει αισιόδοξος από τον τρόπο με τον οποίο σταδιακά ωριμάζει.

«Πριν από την πανδημία, οι επενδύσεις στην Υγεία και Ασφάλεια στον χώρο Εργασίας ήταν εστιασμένες κυρίως σε πολυεθνικές και μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Μετά την έλευση της Covid, παρατηρήσαμε μια σημαντική αλλαγή σε αυτήν τη συνθήκη και στις προτεραιότητες των εταιρειών. Όλες οι επιχειρήσεις άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση της ΥΑΕ, αναζητώντας την ουσία και τη δυνατότητα μέτρησής της. Οι πελάτες μας συχνά ζητούν υπηρεσίες με έντονο το στοιχείο της εξατομίκευσης και το πλεονέκτημά μας είναι ότι προσαρμόζουμε τις λύσεις μας στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. «Όραμα της GEP είναι να μετασχηματίσει την κουλτούρα των ηγετών, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το Return On Investment μετριέται και είναι πολυπαραγοντικό. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαμπρινό, διαμορφώνεται στο 2,5 με 3, όταν στην Αυστραλία αποδεικνύεται με μελέτες ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 9.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, Γιώργος Λαμπρινός, φωτογραφίζεται για το Fortune Greece.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, Γιώργος Λαμπρινός, φωτογραφίζεται για το Fortune Greece.

Υγεία και Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζουν τα δεδομένα στην υγεία και την ασφάλεια. Επιπρόσθετα, μέσα από τα big data έχουμε στα χέρια μας στατιστικά στοιχεία τα οποία μπορούν να μας δείξουν τάσεις και να αναδείξουν πιθανά προβλήματα. Νευροεπιστήμη, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, machine learning μπαίνουν στην εξίσωση για την αποφυγή του ανθρώπινου λάθους και δημιουργούν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας και κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κι αντίληψης. Παράλληλα, η εκπαίδευση γίνεται διαδραστική και πλέον έχουμε τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης μέσω VR και AR, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πιθανά σενάρια σε συνθήκες που προσομοιάζουν στην πραγματικότητα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου