Βόμβες Μοσκοβισί – Γιούνκερ: Διακοσμητικός ο ρόλος Βαρουφάκη, χωρίς στρατηγική η Ελλάδα

Βόμβες Μοσκοβισί – Γιούνκερ: Διακοσμητικός ο ρόλος Βαρουφάκη, χωρίς στρατηγική η Ελλάδα

Όλο το παρασκήνιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης σε ένα ντοκιμαντέρ του ARTE για την Ελλάδα.

Την απουσία στρατηγικής από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν στο γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE οι βασικοί πρωταγωνιστές της επτάμηνης διαπραγμάτευσης Ελλάδας – θεσμών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα». Ακόμα κάνει λόγο ειρωνικά για …κατόρθωμα της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της τελικής συμφωνίας: «Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα».

Νόμιζαν ότι θα μας τρομάξει το Grexit, θυμάται από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί».
Συνεχίζοντας για τον ρόλο του πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι από ένα σημείο και μετά ήταν διακοσμητικός, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Νίκο Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

«Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε ‘Όχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε απ’ αυτή την βάση’. Επανέρχονταν λέγοντας: ‘Δεν μπορώ, ξεκινάω απ’ αυτή τη βάση» λέει ο Μοσκοβισί.