Βόρεια και Νότια Κορέα συγχρόνισαν τα ρολόγια τους

Βόρεια και Νότια Κορέα συγχρόνισαν τα ρολόγια τους

Ακόμη ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο κρατών. 

Η Βόρεια Κορέα συγχρόνισε σήμερα τα ρολόγια της με τη Νότια Κορέα, σε άλλη μια ένδειξη της αποκλιμάκωσης και της προσέγγισης που επιχειρεί η Πιονγκγιάνγκ με τη γείτονά της.

Αυτή η επαναφορά της ώρας «είναι το πρώτο πρακτικό μέτρο που λαμβάνεται μετά την τρίτη συνάντηση στην ιστορική σύνοδο κορυφής Βορρά-Νότου» που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Για πολλά χρόνια, οι δύο Κορέες ήταν συγχρονισμένες, όμως τον Αύγουστο του 2015, καθώς οι σχέσεις τους είχαν επιδεινωθεί, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να αλλάξει ώρα γυρίζοντας πίσω κατά 30 λεπτά τους δείκτες των ρολογιών. Η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας, Μουν Τζε-ιν.

Κίνα: Ιστορική ευκαιρία για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα, μια εβδομάδα μετά την ιστορική συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας, Μουν Τζε-ιν, ότι Σεούλ και Πιονγκιάνγκ έχουν μια ιστορική ευκαιρία να φέρουν διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

«Η διεθνής κοινότητα και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη στήριξη και ενθάρρυνση στο ζήτημα. Επί του παρόντος, η περιοχή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η κορεατική χερσόνησος έχει μια ιστορική ευκαιρία για ειρήνη», δήλωσε ο Σι στον Μουν, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα στηρίζει την ενεργή συνεργασία Βόρειας και Νότιας Κορέας και ελπίζει ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα εφαρμοστούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP