«Βουτιά» για τη μετοχή του Facebook μετά τις αποκαλύψεις για μαζική παραβίαση δεδομένων

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η δράση της Cambridge Analytica και ο ρόλος της στις αμερικανικές εκλογές του 2016. 

Η μετοχή του Facebook σημείωσε σήμερα πτώση κατά το άνοιγμα της Wall Street, επηρεασμένη από τις αποκαλύψεις για τη χρήση από την εταιρεία Cambridge Analytica προσωπικών δεδομένων άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Γύρω στις 15:35 (ώρα Ελλάδας), μερικά λεπτά μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η μετοχή του Facebook σημείωνε πτώση 4,83%, στα 176,15 δολάρια, με αποτέλεσμα να σημειώνει πτώση και ο δείκτης Nasdaq (-0,84%).

«Οι κατηγορίες για κατάχρηση δεδομένων χρηστών του Facebook είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών μας στην ιδιωτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καλώντας το Facebook να γίνει πιο υπεύθυνο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως οι βουλευτές της ΕΕ θα ερευνήσουν αν έγινε κατάχρηση των δεδομένων.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάχρηση για πολιτικούς λόγους προσωπικών δεδομένων που ανήκουν σε χρήστες του Facebook, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», αναφέρει σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Ζουροβά σχεδιάζει να συζητήσει τη φερόμενη κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών του Facebook με την διοίκηση της εταιρείας και με την αμερικανική κυβέρνηση, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Οι New York Times και η βρετανική εφημερίδα Observer έκαναν γνωστό το Σάββατο πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις κατηγορίες σε βάρος της Cambridge Analytica, η οποία είναι θυγατρική της βρετανικής εταιρείας στοχευμένου μάρκετινγκ SCL.

«Οι κατηγορίες είναι σαφώς πολύ ανησυχητικές. Είναι ουσιώδες οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως τα προσωπικά δεδομένα τους θα είναι προστατευμένα και θα χρησιμοποιούνται με αρμόζοντα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Έτσι είναι απολύτως σωστό το θέμα αυτό να διερευνηθεί. Αναμένουμε ότι το Facebook, η Cambridge Analytica και όλοι οι οργανισμοί που εμπλέκονται να συνεργασθούν πλήρως», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα