«Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνει ο Δημόκριτος

«Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνει ο Δημόκριτος

Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα.

Η «Βραδιά του Ερευνητή», η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») και άλλες τέσσερις ελληνικές πόλεις (Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, παράλληλα με εκατοντάδες άλλα ακαδημαϊκά κέντρα σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης.

«Το μεγαλύτερο Κέντρο της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους, για να ανακαλύψουν τον κόσμο του ερευνητή, το πώς δουλεύει, τους χώρους που κινείται, τα επιτεύγματα και τις ανησυχίες του» τονίζει και προσθέτει ότι «δίνεται σε όλους μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του αύριο»,  είναι το μήνυμα του Δρ. Νίκου Κανελλόπουλου, Διευθυντή και Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, που θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές και να γνωρίσει το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους.

Στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», θα ανοίξει τις πόρτες του -με ελεύθερη είσοδο- σε μικρούς και μεγάλους από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ θα υπάρχει και δωρεάν μεταφορά από και προς το σταθμό του Νομισματοκοπείου στον «Δημόκριτο», με το «Τρενάκι της Πόλης» και με πούλμαν ανά μισάωρο.

Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Βρετανικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.ά.), το κοινό θα «περιηγηθεί» στον κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε πέντε ζώνες: Στο αμφιθέατρο, στον εκθεσιακό χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο, στα εργαστήρια και στον κήπο του «Δημόκριτου». Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια του Κέντρου, να περιηγηθούν σε έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με ρομπότ, να εξερευνήσουν τα μυστικά του ουράνιου θόλου σε ένα φορητό πλανητάριο που θα εγκατασταθεί στον «Δημόκριτο» ειδικά για την εκδήλωση, καθώς επίσης να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα από τηλεσκόπια. Η βραδιά θα κλείσει με συγκροτήματα, των ίδιων των ερευνητών, παραδοσιακής, σύγχρονης και έντεχνης μουσικής.

Στις εκδηλώσεις στις άλλες πόλεις συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που έχει και ρόλο συντονιστή, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΝΟΗΣΙΣ.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2005 ως μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions). Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στο 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.