Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον εκλιπόντα καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλο

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον εκλιπόντα καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλο
Photo:

Η Επιτροπή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) απονέμει το φετινό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον άρτι εκλιπόντα Καθηγητή Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, Δημήτριο Τριχόπουλο, μετά θάνατον. Το έργο του τιμηθέντος θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Ε. Μαχαίρας.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, έναν θεσμό που επιβραβεύει κάθε χρόνο την διδακτική αριστεία και αφοσίωση στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία. Η επιλογή του αείμνηστου Δημήτριου Τριχόπουλου έγινε πολύ πριν από την αιφνίδια ασθένεια και τον αδόκητο θάνατό του, που όμως δεν ακυρώνουν τους λόγους της επιλογής του: Το ότι (α) αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και ακαδημαϊκής αριστείας, (β) στήριξε την πρόοδο πολλών δεκάδων νέων επιστημόνων διαβλέποντας τις ικανότητές τους, (γ) συνέβαλε με τις διαλέξεις και τις συνεντεύξεις του στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού με στόχο τη διαμόρφωση στάσης ζωής και συμπεριφοράς για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, και (δ) τίμησε την πατρίδα του όσο ελάχιστοι άλλοι με το επιστημονικό έργο και τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις του, η σημασία των οποίων έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως.

Η μετά θάνατον τιμή στον αείμνηστο δάσκαλο και ερευνητή Τριχόπουλο σε μια περίοδο που τα ελληνικά πανεπιστήμια περνούν μιαν άνευ προηγουμένου κρίση, δυστυχώς όχι μόνο οικονομική, αντανακλά και στους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο.