«Η Βραζιλία δεν θα χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν»

«Η Βραζιλία δεν θα χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν»

Δημοσίευμα αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον πρώην υπάλληλο της NSA. 

Δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση η προσφορά του ο Σνόουντεν να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βραζιλίας στις έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για κατασκοπεία, συμπεριλαμβανομένων αυτές που αφορούν στις προσωπικές επικοινωνίες της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Την πρόθεση του αυτή είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος ο Σνόουντεν «με ανοιχτή Επιστολή προς το Λαό της Βραζιλίας», η οποία δημοσιεύτηκε στην Folha και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης .

«Έχω εκφράσει την επιθυμία μου να βοηθήσω, όπου κρίνεται σκόπιμο και θεμιτό, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται πολύ σκληρά προκειμένου να περιορίσει την ικανότητά μου να πράξω κάτι τέτοιο», αναφέρει ο Σνόουντεν στην επιστολή του.

Σύμφωνα με όμως με δημοσίευμά της τοπικής εφημερίδας Folha de S.Paolo, η Βραζιλία δεν σκοπεύει να χορηγήσει άσυλο στον πρώην υπάλληλο των αμερικανικών Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Το άρθρο,  επικαλείται δηλώσεις ανώνυμων κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις καταγγελίες σχετικά με τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και δεν σκοπεύει να του χορηγήσει άσυλο.

Διαβάστε ακόμη: Οι πράκτορες της NSA ντύθηκαν όρκ!

Ο πρώην υπάλληλος της NSA ζει, το παρόν διάστημα, στη Ρωσία αφού του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο, το οποίο ωστόσο λήγει τον Αύγουστο. Προηγουμένως, είχε ζητήσει άσυλο από τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων χωρών, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του. Ενώ ο Σνόουντεν στην επιστολή του δεν κάνει νέα έκκληση στη Μπραζίλια για τη χορήγηση ασύλου, αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τις αρχές της χώρας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα εκπληρωθεί αυτό το αίτημά του.

«Έως ότου κάποια χώρα μου χορηγήσει μόνιμο πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει τη σιωπή μου», γράφει ο Σνόουντεν στην επιστολή.

«Η δράση της NSA παραβιάζει το Σύνταγμα» λέει δικαστήριο των ΗΠΑ