Βρετανία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE, με ανοδικές αναθεωρήσεις για τον πληθωρισμό

Βρετανία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE, με ανοδικές αναθεωρήσεις για τον πληθωρισμό
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 6 ψήφων υπέρ και 3 κατά στην 9μελή επιτροπή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα μείνει σε επίπεδα πάνω από αυτά που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών μέχρι το 2025.

Το βασικό τραπεζικό επιτόκιο της BoE παρέμεινε στο 5,25%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 6 ψήφων υπέρ και 3 κατά στην 9μελή επιτροπή.

Σε δήλωση του, ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, αναφέρει πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα να σκεφτούμε για μείωση των επιτοκίων. Η περιοριστική νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει ως έχει για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε πως η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της «εάν αυτό χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, ενώ παρόμοια κίνηση έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον πληθωρισμό

Η BoE προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμώντας πως ο γενικός πληθωρισμός για τους επόμενους 12 μήνες θα διαμορφωθεί στο 3,1% (έναντι 2,82% στην προηγούμενη εκτίμηση του Αυγούστου)

Η τράπεζα αναμένει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, όταν στην προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Στασιμότητα της οικονομίας το 2024

Για το βρετανικό ΑΕΠ, η BoE αναμένει πως για το 2023 θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,5% (όπως και στην εκτίμηση του Αυγούστου), για το 2024 θα παρουσιάσει στασιμότητα (έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5% τον Αύγουστο) και για το 2025 θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,25% (αμετάβλητη σε σχέση με την εκτίμηση του Αυγούστου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: