Βρετανία: Tα επικρατέστερα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Βρετανία: Tα επικρατέστερα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην αμφίρροπη εκλογική διαδικασία.

Σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν λάβει απόλυτη πλειοψηφία στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, Συντηρητικοί ή Εργατικοί θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον τις μισές από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε τα πράγματα είναι απλά: είτε ο Ντέιβιντ Κάμερον θα αρχίσει μια νέα πενταετή θητεία, είτε παραιτείται και δίνει τη σκυτάλη στον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

Καθώς, όμως, οι γενικές εκλογές της 7ης Μαΐου χαρακτηρίζονται τόσο κρίσιμες, όσο και αμφίρροπες, τα σενάρια για τη δημιουργία συμμαχιών δίνουν και παίρνουν. Τα τέσσερα επικρατέστερα είναι τα εξής:

1. Συνασπισμός Συντηρητικών & Φιλελεύθερων-Δημοκρατών

Τα δύο κόμματα συνεργάζονται ήδη από το 2010. Στις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί είναι το φαβορί για να κερδίσουν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, ωστόσο τίποτα δεν εγγυάται πως οι δύο παρατάξεις θα καταφέρουν μαζί να αποσπάσουν 326 έδρες. Εκτιμάται, όμως, πως σε περίπτωση που χρειαστεί, οι Βορειοϊρλανδοί ενωτικοί του DUP, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνασπισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία.

2. Συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας

Στην περίπτωση που οι Συντηρητικοί κερδίσουν επαρκή αριθμό εδρών είναι πιθανόν να αποφασίσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στο σενάριο αυτό, είναι πιθανόν να κυβερνήσουν μόνοι τους αλλά να διασφαλίσουν τη στήριξη των άλλων κομμάτων για τη ψήφιση των νομοσχεδίων τους στο κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες και το DUP, ακόμη και το λαϊκιστικό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) είναι πιθανόν να εξακολουθούν να είναι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι.

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας Εργατικών

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει και το Εργατικό Κόμμα. Ακόμη και αν λάβει τη δεύτερη θέση σε αριθμό εδρών, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους Συντηρητικούς διασφαλίζοντας τις ψήφους του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο αναμένεται να είναι αύριο η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

4. Συνασπισμός Εργατικών – Φιλελεύθερων-Δημοκρατών

Αν αθετήσουν την υπόσχεσή τους και δεν σχηματίσουν συμμαχία με το SNP, οι Εργατικοί μπορεί να στραφούν προς τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο συνασπισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί από τους βουλευτές των Πρασίνων, το ουαλικό Plaid Cymru ή ακόμη το SDLP, ένα μικρό αριστερό κόμμα, για τον σχηματισμό μιας συμμαχίας ουράνιου τόξου απολύτως κατά των συντηρητικών.

 

Η βρετανική προεκλογική εκστρατεία σε αριθμούς