Βρετανία: Συγχώνευση γιγάντων στο χώρο των σούπερ μάρκετ

Βρετανία: Συγχώνευση γιγάντων στο χώρο των σούπερ μάρκετ

Sainsbury's και Asda συγχωνεύονται σε μια συμφωνία ύψους 13,3 δισεκ. λιρών, που δημιουργεί τον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Η Sainsbury’s και η Asda, η βρετανική μονάδα της Walmart, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης ύψους 13,3 δισεκ. λιρών (18,33 δισεκ. δολαρίων) δημιουργώντας τον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία βάσει του μεριδίου αγοράς και ξεπερνώντας τη Tesco, που έχει αυτή τη στιγμή ηγετική θέση.

Η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα η Walmart, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικών πωλήσεων, να κατέχει ποσοστό 42% του νέου σχήματος και να λαμβάνει 2,975 δισεκ. λίρες (4,1 δισεκ. δολάρια), αποτιμώντας την Asda στα 7,3 δισεκ. λίρες περίπου.

Η χρηματιστηριακή αξία της Sainsbury’s διαμορφώνεται περίπου στα 6 δισεκ. λίρες βάσει της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.

Ο νέος διευρυμένος όμιλος θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί καλύτερα τις γερμανικές αλυσίδες Aldi και Lidl, οι οποίες καταγράφουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη Βρετανία. Η συνένωση δυνάμεων της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, με έσοδα 51 δισεκ. λιρών, θα οδηγήσει σε μείωση κόστους και θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια.

Βάσει της συμφωνίας, θα διατηρηθούν τα εμπορικά σήματα Sainsbury’s και Asda, με τον νέο όμιλο να έχει πάνω από 2.800 καταστήματα.

Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της συγχώνευσης είναι η άνοδος με την οποία ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον Απρίλιο με κέρδη, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η συμφωνία συγχώνευσης των βρετανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX σημείωσε άνοδο 0,1% ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3%, ενώ ενισχύθηκε η διάθεση των επενδυτών για κινήσεις με ρίσκο καθώς αποκλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας και ανακοινώνονται ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στην Ευρώπη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Sainsbury’s, η μετοχή της οποίας κατέγραψε άλμα 20% στο άνοιγμα της συνεδρίασης αφού η εταιρία συμφώνησε σε συγχώνευση.

Η Tesco, η οποία θα μπορούσε να χάσει την ηγετική της θέση σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς στη Βρετανίας από τον νέο όμιλο που θα προκύψει από τη συγχώνευση, σημείωσε πτώση 2,5%, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των εταιριών του λιανεμπορίου. Οι μετοχές της Morrisons και της Marks & Spencer σημείωσαν πτώση 0,6% και 0,7% αντίστοιχα. Η γαλλική Carrefour, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 0,4% ενώ η Casino σημείωσε άνοδο 0,9%.