Βρήκαν τον «πατέρα» του Bitcoin;

REUTERS

Ιάπωνας συνταξιούχος με περιουσία 400 εκατ. δολαρίων εικάζεται ότι είναι ο δημιουργός του. 

Ένας Ιαπωνοαμερικανός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Bitcoin, έκανε την εμφάνισή του βγαίνοντας από ένα απλό σπίτι στη Νότια Καλιφόρνια και αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψηφιακό νόμισμα, πριν κάνει τους δημοσιογράφους να τον «κυνηγήσουν» με αυτοκίνητα μέχρι τα τοπικά γραφεία του πρακτορείου Αssociated Press.

Ο Σατόσι Νακαμότο, ένα όνομα γνωστό στους χιλιάδες ανθρώπους που συναλλάσσονται με το Βitcoin και προωθούν το ψηφιακό αυτό νόμισμα σ’ όλο τον κόσμο, φάνηκε να χάνει χθες την ανωνυμία του αφού τον περιοδικό «Newsweek», που από σήμερα κυκλοφορεί και πάλι σε χαρτί, δημοσιοποίησε ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι ζει στην Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνια, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από το Λος Άντζελες.

To Newsweek δημοσίευσε μια φωτογραφία και μια σύντομη συνέντευξη, στην οποία ο Νακαμότο δηλώνει πως δεν συνδέεται πλέον με το bitcoin, το οποίο έχει περάσει σε άλλους ανθρώπους. Το περιοδικό συμπεραίνει πως πρόκειται για τον ίδιο Νακαμότο που ίδρυσε το bitcoin.  Δεκάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά μέλη ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, είχαν «στρατοπεδεύσει» χθες το πρωί γύρω από τη διώροφη κατοικία του εν λόγω άνδρα, πλησιάζοντας τον ταχυδρόμο και χτυπώντας επανειλημμένα το κουδούνι της πόρτας, χωρίς αποτέλεσμα. Περιπολικά της αστυνομίας πέρασαν αρκετές φορές, χωρίς όμως να σταματήσουν.

Διαβάστε ακόμη: «Θησαυροφυλάκιο» για ηλεκτρονικά νομίσματα

Το απόγευμα, ο διοπτροφόρος Νακαμότο βγήκε έξω, ντυμένος μ’ ένα γκρι σπορ σακάκι και πουκάμισο με πράσινες ρίγες κι ένα στυλό στην τσέπη. Οι ρεπόρτερ έτρεξαν προς το μέρος του και αυτός τους είπε: «Ψάχνω κάποιον που μιλάει γιαπωνέζικα για να με κεράσει ένα γεύμα».

Το περιοδικό υπολογίζει την περιουσία του Νακαμότο σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στο AP, ο Νακαμότο είπε πως οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί σε σημαντικό τμήμα του δημοσιεύματος του Newsweek στο οποίο φέρεται να λέει στο δημοσιογράφο, «δεν εμπλέκομαι πλέον σ’ αυτό και δεν μπορώ να το συζητήσω». «Λέω πως δεν είμαι πλέον στο σχεδιασμό και την επίβλεψη. Αυτό είναι όλο», είπε στο AP. «Ακόμη κι αν ήμουν, όταν προσλαμβανόμαστε, πρέπει να υπογράψεις αυτό το έγγραφο, ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε. Αυτό ήταν που εννοούσα».

«Ακούσθηκε σαν να ήμουν αναμιγμένος πριν με το Bitcoin και δεν είμαι τώρα. Δεν εννοούσα αυτό. Θέλω αν το διευκρινίσω», δήλωσε σύμφωνα με το AP.

Το Ίδρυμα Bitcoin, μια ομάδα η οποία προωθεί την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, ανακοίνωσε: «Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο σχεδιαστής του Βitcoin». «Αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόγραμμα Bitcoin, η ανεπίσημη βασική ομάδα αυτών που το ανέπτυξαν, ανέκαθεν αγνοούσαν την αληθινή ταυτότητα του Νακαμότο, καθώς ο Νακαμότο επικοινωνούσε αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων», αναφέρεται σε ανάρτηση στον ιστότοπό του Ιδρύματος .