Βροχή συλλυπητηρίων για τον μουσουλμάνο αστυνομικό που εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Βροχή συλλυπητηρίων για τον μουσουλμάνο αστυνομικό που εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Στο Λιβρί-Γκαργκάν ο δήμος σχεδιάζει να οργανώσει την Κυριακή μια συγκέντρωση προς τιμή του αστυνομικού.

Με λίγα λουλούδια στο αστυνομικό τμήμα και μια κινητοποίηση μέσω του Twitter, εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Αχμέντ Μεραμπέτ, τον αστυνομικό αλγερινής καταγωγής, τον “καλόψυχο και δίκαιο” άνθρωπο, όπως τον περιέγραψαν οι φίλοι του, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ την Τετάρτη, στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι αδελφοί Κουασί στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Στο αστυνομικό τμήμα όπου εργαζόταν ο Μεραμπέτ, στο κέντρο του Παρισιού, οι περαστικοί άφηναν σήμερα λουλούδια στα αυτοσχέδια βάζα που είχαν τοποθετήσει στα σκαλοπάτια. Κάποιοι σταματούν και κάνουν τον σταυρό τους —δεν έχει σημασία που το θύμα ήταν μουσουλμάνος— άλλοι γράφουν λίγα λόγια στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

“Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω”, εξήγησε ένας άνδρας, ο Μπερτράν, αφήνοντας ένα λευκό τριαντάφυλλο στη μνήμη του αστυνομικού που εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ ήταν τραυματισμένος, πεσμένος στο πεζοδρόμιο. Το δεύτερο τριαντάφυλλο που κρατά στο χέρι, ο Μπερτράν θα το αφήσει αργότερα στα γραφεία της εφημερίδας.

“Ελευθερία”, “Συμπάσχουμε μαζί σας”… Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων τα μηνύματα μεταφέρουν τη θλίψη δεκάδων ανώνυμων πολιτών για τον θάνατο αυτού του γενναίου άνδρα που γεννήθηκε το 1974 από Αλγερινούς γονείς και σκοτώθηκε από δύο άνδρες που ήθελαν “να πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη”.

“Αυτή είναι η τραγική απόδειξη ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι στο απυρόβλητο και ότι δεν υπάρχει Πέμπτη Φάλαγγα”, έγραψε ένας μουσουλμάνος μπλόγκερ, ο Φάτεχ Κιμούς.

Πολλά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας φοβούνται ότι μετά την επίθεση της Τετάρτης θα “ταυτιστούν” από την κοινή γνώμη με τους εξτρεμιστές, μολονότι πολλά από τα θύματα κατάγονταν από το Μαγκρέμπ: εκτός από τον Αχμέντ Μεραμπάτ σκοτώθηκε και ο διορθωτής της εφημερίδας, ο Μουσταφά Ουράντ.

Στο Twitter έκανε την εμφάνισή του το χάσταγκ #JeSuisAhmed (“Είμαι Αχμέτ”), σε απομίμηση του #JeSuisCharlie (Είμαι Σαρλί). Τα μηνύματα που το συνοδεύουν μαρτυρούν την αγανάκτηση των χρηστών: “Το Ισλάμ είναι μια ειρηνική θρησκεία και η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία” γράφει ένας από αυτούς. “Δολοφονήθηκε άνανδρα από τους τρομοκράτες. Ένας μουσουλμάνος ήρωας που ελπίζουμε ότι δεν θα ξεχαστεί”, συμπληρώνει ένας άλλος.

Η λαϊκή βρετανική εφημερίδα Daily Star επέλεξε σήμερα να βάλει στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία του χαμογελαστού Αχμέντ, με τον τίτλο “Ο ήρωας μουσουλμάνος αστυνομικός εκτελέστηκε από τους αδελφούς τρομοκράτες”.

“Ο πραγματικός μουσουλμάνος ήταν αυτός με τη στολή που προσπάθησε να προστατεύσει τους συμπολίτες του” τόνισε ο Πασκάλ Ποπλέν, δημοτικός σύμβουλος σε λαϊκή συνοικία του Παρισιού που είχε γνωρίσει τον Μεραμπέτ το 2006. “Με συγκίνησε αυτός ο νεαρός, παθιασμένος άνδρας που ήθελε με όλη του την ψυχή να γίνει αστυνομικός και να υπηρετήσει τη χώρα του”, πρόσθεσε.

Ο Αχμέντ Μεραμπέτ είχε μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευση για να γίνει αξιωματικός στη δικαστική αστυνομία. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα προάστια του Παρισιού, όπου κατοικούσε ακόμη. Στο Λιβρί-Γκαργκάν, όπου ήταν το σπίτι του, οι συγγενείς του συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης κάτω από μια λευκή τέντα που στήθηκε στην είσοδο του πατρικού του. Στα παράθυρα των γύρω σπιτιών οι γείτονες τοποθέτησαν αναμμένα κεριά, τόσα πολλά που φώτιζαν όλον τον δρόμο.

“Χάσαμε έναν φίλο με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί. Πάνω απ’ όλα ήταν Γάλλος, αυτός είναι το σημαντικότερο. Ο Αχμέντ ήταν καλός και δίκαιος και σκοτώθηκε ενώ έκανε τη δουλειά του. Δεν καταλαβαίνουμε πώς είναι δυνατόν”, είπε ένας φίλος του.

Στο Λιβρί-Γκαργκάν ο δήμος σχεδιάζει να οργανώσει την Κυριακή μια συγκέντρωση προς τιμή του αστυνομικού.