Walt Disney η… οργουελική!

Walt Disney η… οργουελική!

Τα «συν» και «πλην» του νέου ηλεκτρονικού συστήματος στο φημισμένο θέρετρο Walt Disney World Resort στις ΗΠΑ.

Μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως «το Πιο Θαυμαστό Μέρος στον Κόσμο». Όμως, το θέρετρο Walt Disney World Resort στη Φλόριντα έχει αρχίσει να θυμίζει πια κάτι από… Όργουελ!

Αιτία; Το σύστημα «MyMagic+», στο οποίο η μητρική εταιρία επένδυσε πάνω από 1 δισ. δολάρια, ποντάροντας πολλά σε ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό πείραμα στη συλλογή δεδομένων, έλεγχο των μαζών και λεπτομερή καταγραφή των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Όλα αυτά τα φοβερά γίνονται χάρη σε ένα προγημένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα και κυρίως σε ένα υπερσύγχρονο βραχιολάκι, το οποίο προμηθεύονται όλοι οι επισκέπτες, με την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του φημισμένου θεματικού πάρκου στις ΗΠΑ.

Γνωστό ως MagicBand, διαθέτει τσιπάκια αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID), που πολλοί ονομάζουν σκωπτικά «τσιπάκια πράκτορες», καθώς καταγράφουν τους πάντες και τα πάντα.

 

Συνδέεται ηλεκτρονικά με μία κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων, με πληροφορίες για όλους όσοι έχουν περάσει τις πύλες του Walt Disney World Resort. Κι επί της ουσίας λειτουργεί ως… πολυεργαλείο!

Το βραχιολάκι MagicBand χρησιμεύει για την είσοδο σε επιμέρους θεματικά πάρκα του Walt Disney World Resort και σε παραστάσεις όπου χρειάζεται προκράτηση, ως κλειδί σε δωμάτια των ξενοδοχείων, ακόμη και δίκην πιστωτικής, καθώς με το πέρασμα του βραχολιού πάνω από τους ειδικούς αισθητήρες γίνεται αυτόματα και η χρέωση στον καταχωρημένο χρήστη!

Συλλέγοντας όλα αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με όσες πληροφορίες παρέχουν εθελοντικά όσοι χρησιμοποιούν το app «My Disney Experience» και τη σχετική ιστοσελίδα- η Disney στοχεύει με έναν… «σμπάρο δυο τρυγόνια»: Και να κάνει ως επιχείρηση έναν καλύτερο προγραμματισμό (π.χ. από το πού χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και τί stock πρέπει να υπάρχει σε σουβενίρ, μέχρι τί μενού θα πρέπει να προσφέρουν τα εστιατόρια στο θεματικό πάρκο), αλλά και να καλύπτει πληρέστερα τις απαιτήσεις των πελατών της.

Με την ίδια λογική, άλλωστε, λειτουργεί κι ένα προηγμένο σύστημα ενημέρωσης και «τσιγκλίσματος» των επισκεπτών στο φημισμένο αμερικανικό θέρετρο με sms και e-mails επί παντός επισθητού: τα μενού ημέρας, νέα θεάματα, διαθεσιμότητα εισιτηρίων σε παραστάσεις, εκτίμηση ώρας αναμονής σε ουρές κ.ά.

 

Ωστόσο, στο Facebook και σε blogs -όπως το micechat.com– τα σχόλια πολλών χρηστών στάζουν χολή για το νέο σύστημα της Disney, με καταγγελίες ότι οι ουρές αναμονής κάθε άλλο παρά έχουν μειωθεί ή ότι οι προκρατήσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε επιμέρους θεματικά πάρκα μέσα στο Walt Disney World Resort, καθώς και σε παραστάσεις, τους έχουν στερήσει τη χαρά του απρόβλεπτου, που πρέπει να περιβάλλει μία τέτοια εμπειρία…

Όπως και να έχει, το πρακτικό αποτέλεσμα για το Walt Disney World Resort είναι ότι, χάρη στο «MyMagic+», κατάφερε τα περασμένα Χριστούγεννα να αυξήσει την πελατεία του κατά 3.000 επισκέπτες την ημέρα!

Κι εάν όλα τελικά πάνε καλά -εκτιμούν αρκετοί αναλυτές- τότε δεν αποκλείεται το νέο αυτό σύστημα να «αντιγραφεί» σε μουσεία, ζωολογικούς κύπους, εμπορικά κέντρα, πιθανό και αεροδρόμια, αλλάζοντας δραματικά πια τους όρους στο καταναλωτικό… «παιχνίδι».

Διαβάστε ακόμη:

H Disney πληρώνει 950 εκατ. δολάρια για να μπει στο Youtube

Υπηρεσία streaming ξεκινά η Disney

Η ευρωπαϊκή Disneyland σε… θλίψη