Η ευρωπαϊκή Disneyland σε… θλίψη

Η ευρωπαϊκή Disneyland σε… θλίψη

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βαριές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας «κλέβουν» την χαρά από το «μαγικό βασίλειο».

Ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο, θα έπρεπε να σκορπά χαμόγελα. Όμως, το σκηνικό που αντικρύζουν οι επισκέπτες της φέρνει κάτι από παρακμή και θλίψη…

Στο θεματικό πάρκο της Disneyland Paris, στο Μαρν λα Βαλέ, λίγο έξω από το Παρίσι, παραστάσεις ακυρώνονται, εγκαταστάσεις τίθενται εκτός λειτουργίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες φθίνουν διαρκώς σε ποιότητα -όπως άλλωστε καταγγέλλεται ότι συμβαίνει και με τις εργασιακές συνθήκες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ένα παιδάκι τραυματίστηκε σοβαρά όταν σχεδόν εκτοξεύτηκε από τις νεροτσουλήθρες. Στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής Walt Disney Corporation -βασικού μετόχου της διαχειρίστριας εταιρίας των εγκαταστάσεων στο Παρίσι, Euro Disney– έφθασε προ ημερών μια οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας, με τις υπογραφές 7.000 απογοητευμένων επισκεπτών στην Disneyland Paris. Και τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας ενός υπαλλήλου στο -κατά τα λοιπά μαγικό- «βασίλειο» του Μίκι και της Μίνι στην Ευρώπη. Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τους προϊσταμένους του, ένας κηπουρός στο θεματικό πάρτο επιχείρησε να αυτοπυρπολυθεί, χωρίς να μαθευτεί ο λόγος! Το μοιραίο απετράπη, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση συναδέλφων.

Διαβάστε ακόμη: Bit και… coin!

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι ο μοναδικός σε απόγνωση υπάλληλος της Disneyland Paris, που επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Μόνον μέσα στο 2010, καταγράφθηκαν δύο αυτοκτονίες. Ο ένας είχε αφήσει πίσω του ένα σημείωμα, όπου έγραφε: «Δεν θέλω να επιστρέψω στον Μίκι»…

Από τότε είχαν αρχίσει οι δραστικές περικοπές στη Disneyland Paris. Σε αντίθεση, άλλωστε, με τα «αδελφάκια» του στις ΗΠΑ, το ευρωπαϊκό θεματικό πάρκο της Disney παρουσιάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια ζημίες, παρά το γεγονός ότι η προσέλευση επισκεπτών παραμένει μεγάλη. Μέσα στον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν σε αριθμό τους 15.000.000: σχεδόν όσοι ήταν συνολικά οι τουρίστες που επισκέφθηκαν, μέσα στο ίδιο διάστημα, το Λούβρο και τον Πύργο του Άϊφελ. Παρ’ όλα αυτά ήταν 1.000.000 λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι.

Για τη Disneyland Paris, αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστιες οικονομικές απώλειες. Συγκεντρωτικά από το 2008 κι εντεύθεν -με την απαρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης δηλαδή- τα χρέη της υπολογίζεται ότι αγγίζουν πια τα 78 εκατομμύρια ευρώ! Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τότε που η Disneyland Paris άρχισε να λειτουργεί, το 1992 -έχοντας αρχικό «φέσι» 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια για την κατασκευή της κι ετήσιο κόστος 70 εκατ. ευρώ μόνον από την καταβολή τελών αδείας στην Walt Disney Company- είναι περισσότερο στο «κόκκινο», παρά στην κερδοφορία.

Μοιραία, το αποτέλεσμα είναι το βάρος των αναγκαίων περικοπών να έχει μετακυκληθεί στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και -κυρίως- στους υπαλλήλους της εταιρίας. Εκπρόσωπος της Euro Disney, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, διέψευσε ότι τα κρούσματα αυτοκτονιών συνδέονται με τις εργασιακές συνθήκες, επικαλούμενος εσωτερική έρευνα στην εταιρία.

Διαβάστε ακόμη: Μιλάνο, η πόλη της… κρίσης

Όμως η γαλλική εργατική συνομοσπονδία UNSA ζητά τώρα τη διενέργεια δική της, ανεξάρτητης έρευνας. Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Euro Disney, Φιλίπ Γκας,  καταγγέλλει ανοιχτά «επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος», «κλιμάκωση των πειθαρχικών κυρώσεων» και «έλλειψη διαλόγου», κατηγορώντας μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο για… «αυτισμό»!

Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική μητρική εταιρία δεν δείχνει να θορυβείται. Πέρυσι, εξαγόρασε τα χρέη της Euro Disney, έκανε επιμήκυνση των δανείων και μείωσε τα επιτόκια, δίνοντας έτσι χώρο και χρόνο στην εταιρία για να ανακάμψει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γκας ανακοίνωσε ότι στα επόμενα σχέδια είναι η δημιουργία ενός νέου θεματικού πάρκου μέσα στη Disneyland Paris, εμπνευσμένο από την -εμπορικά πετυχημένη- κινηματογραφική ταινία Ratatouille.

«Θα είναι μοναδικό στον κόσμο», διακήρυξε. Ωστόσο, ακόμη και οι επιτελείς της εταιρίας πλέον αντιλαμβάνονται ότι ένας… Ρατατούης δεν μπορεί να φέρει από μόνος του την «Άνοιξη» στο ευρωπαϊκό βασίλιο της Disney. «Πιστεύουμε ότι θα παρουσιάσουμε θετικά αποτελέσματα με το τέλος της οικονομικής κρίσης», υποστηρίζει τώρα εκπρόσωπος της Euro Disney. «Με άλλα λόγια»… «μεταφράζει» το Der Spiegel, «η εταιρία θα είναι στο «κόκκινο» όσο η ευρωπαϊκή οικονομία παραπαίει»…

Διαβάστε ακόμη: Η «αναγέννηση» της Saab