Ξανά αντιμέτωπη με την ατμοσφαιρική ρύπανση η Κίνα – Αυξήθηκε φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια

Ξανά αντιμέτωπη με την ατμοσφαιρική ρύπανση η Κίνα – Αυξήθηκε φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια
(FILES) High rise buildings at central business district are seen on a severely polluted day in Beijing on April 12, 2023. China's air pollution worsened in 2023, the first time it has done so in a decade, a study released on December 22, 2023 said. (Photo by Jade Gao / AFP) Photo: AFP
Η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία «πολέμου κατά της ρύπανσης» το 2013, κλείνοντας δεκάδες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Το έτος 2023 σηματοδοτήθηκε από την άρση των δραστικών περιορισμών που έθεσε η Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, η οποία προκάλεσε απότομη επιβράδυνση της δραστηριότητας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία «πολέμου κατά της ρύπανσης» το 2013, κλείνοντας δεκάδες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και μετακινώντας μονάδες βαριάς βιομηχανίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η αιθαλομίχλη που πνίγει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Αυτή η εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα μια συνεχή πτώση των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 που καταγράφονται στον αέρα, χωρίς ωστόσο να πληρούν πάντα τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ένα επεισόδιο σοβαρής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα οδήγησε τις αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους να περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητές τους. Τα πρότυπα του ΠΟΥ ξεπεράστηκαν τότε κατά περισσότερες από 20 φορές στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό IQAir.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα PM2,5 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και αναπνευστικές παθήσεις.

Η Κίνα παραμένει πολύ εξαρτημένη από τον άνθρακα –πηγή PM2,5 αλλά και εκπομπών CO2– η χώρα που είναι η μεγαλύτερη ακαθάριστη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

Το Πεκίνο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 το αργότερο και στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2060, αλλά το πρόσφατο πράσινο φως για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια κοινοπραξία ερευνητών για το κλίμα υπολόγισε την αύξηση των κινεζικών εκπομπών που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα σε 4% το 2023.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: