Ξεχάστε τα Rolex και τις Louis Vuitton – Πού επενδύουν πλέον οι πλούσιοι

Ξεχάστε τα Rolex και τις Louis Vuitton – Πού επενδύουν πλέον οι πλούσιοι

Τα υλικά αγαθά δεν είναι πλέον στις πρώτες τους επιλογές.

Η κατοχή μίας τσάντας  Louis Vuitton ή μίας Bugatti πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ή ενός γυαλιστερού Rolex τυπικά αποδεικνύει τον πλούτο ενός ανθρώπου. Ή έστω αυτή είναι η επικρατούσα άποψη…

Τα τελευταία χρόνια όμως οι πολύ πλούσιοι άρχισαν να παραμελούν τα υλικά αγαθά και να επενδύουν αλλού. Η επίδειξη πλούτου λοιπόν δεν είναι πλέον ο τρόπος που δείχνουν οι εύποροι την οικονομική τους κατάσταση.

Ειδικά στις ΗΠΑ, το 1% των πλουσίων δαπάνησε φέτος λιγότερα χρήματα σε υλικά αγαθά από το 2007, γράφει η ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Elizabeth Currid-Halkett, αναφέροντας στοιχεία από την «Έρευνα καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ».

Πρόκειται για μία τάση που δεν υιοθετείται μόνο από τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους. Σύμφωνα με την Currid-Halkett, οι εύποροι επενδύουν σημαντικά ποσά στην εκπαίδευση και την υγεία και όχι τόσο σε υλικά αγαθά. Κι αυτό διότι θεωρούν πως οι γνώσεις προσφέρουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «ανέβει κοινωνικά» και να κάνει διασυνδέσεις.

Η επένδυση στην υγεία είναι εξίσου σημαντική. Το 2015, σε άρθρο της η Vogue ανέφερε ότι η υγεία και η ευεξία έχουν γίνει σύμβολο πολυτέλειας, ενώ ο δημοσιογράφος των Financial Times, Simon Kuper, έγραψε ότι «η ελίτ ξοδεύει σχετικά λιγότερα χρήματα σε προϊόντα ομορφιάς, αλλά θεωρεί ότι η άσκηση είναι περισσότερο σημαντική».