Ξεχάστε την Κίνα. Η Ινδία είναι το επόμενο «big thing»

Ξεχάστε την Κίνα. Η Ινδία είναι το επόμενο «big thing»

Η ινδική οικονομία είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη του πλανήτη.

Είναι πλέον επίσημο: ύστερα από είκοσι χρόνια τρελών ρυθμών ανάπτυξης, η Κίνα παραδίδει φέτος τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του πλανήτη στην Ινδία.

του Γκόφρεϊ Σμιθ 

Νέες προβλέψεις που προήλθαν από το Νέο Δελχί πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι η ινδική κυβέρνηση αναμένει αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 8% του χρόνου, και 10% τα επόμενα χρόνια. (Σημειώστε ότι το οικονομικό έτος της κυβέρνησης είναι από Απρίλη σε Απρίλη, αντί για το ημερολογιακό έτος).

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, καθώς οι αρχές δίνουν έμφαση όχι τόσο στην εξαγωγικού προσανατολισμού μεταποίηση, αλλά σε εγχώριες δραστηριότητες βασισμένες στις υπηρεσίες. Βεβαίως, η οικονομία της Κίνας παραμένει υπερδιπλάσια της οικονομίας της Ινδίας, που σημαίνει ότι η Κίνα θα παραμείνει η οικονομική ατμομηχανή της Ασίας, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Το Δελτίο Οικονομικών Ερευνών της ινδικής κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ινδία έφτασε σε ένα σημείο σπάνιο στην ιστορία των κρατών, όπου πρόκειται να εισέλθει σε μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης». Και συνεχίζει: «Αυτή η αναπτυξιακή τροχιά θα επιτρέψει στη χώρα να υποστηρίξει τους φτωχούς και τους αδύνατους, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες στη νέα και φιλόδοξη μεσαία τάξη της Ινδίας να πραγματώσει το απεριόριστο δυναμικό της».

Η έρευνα συγγράφηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οικονομολόγο Άρβιντ Σουμπραμανιάν· σ’ αυτήν, γίνεται έκκληση στον υπουργό Οικονομικών Αρούν Τζέιτλι να χρησιμοποιήσει τις θετικές αυτές συνθήκες για να προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι.

Η ανάπτυξη της Ινδίας επιβραδύνθηκε σημαντικά ύστερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης από πέρυσι. Διάχυτη είναι η ελπίδα ότι ο Μόντι θα ανοίξει τη χώρα στις επενδύσεις και θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Πάντως, μέχρι τώρα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει συναντήσει δυσκολίες, ενώ και ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσης της οικονομίας αποδίδεται απλώς στην κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.