Ξεκινά αύριο στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα

Ξεκινά αύριο στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα
epa06815071 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and FYROM Prime Minister Zoran Zaev (R) shake hands after their arrival on Macedonian side of the Lake Prespa, near Otesevo, the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 17 June 2018. Prime Ministers from Greece and Macedonia meet in the Prespes lake district, that borders both countries, and sign an agreement aimed at ending a decades-long dispute between their countries. The agreement shall lead to the renaming of Greece's northern neighbour, as well as its EU and NATO entry. EPA/NAKE BATEV

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή, οπότε και θα σταλεί για υπογραφή στον πρόεδρο Ιβάνοφ.

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε σε σημερινή συνεδρίασή του το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα που υπογράφτηκε χθες από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στους Ψαράδες των Πρεσπών.

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα αύριο και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το “πράσινο φως” επ’ αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Οι πολιτικές αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ , ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.

Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμη: 

«Bραδυφλεγής βόμβα» το Σκοπιανό για το πολιτικό σκηνικό

ΕΕ: Ο όρος «ΠΓΔΜ» θα χρησιμοποιείται επίσημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας