Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος: 100 drones, χαρτογράφηση κινδύνου και αυστηροί έλεγχοι

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος: 100 drones, χαρτογράφηση κινδύνου και αυστηροί έλεγχοι
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Με αιχμή την τεχνολογία, ενισχυμένα μέσα και αυστηρότερο πλαίσιο πρόληψης ξεκινά η αντιπυρική περίοδος 2026, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Με έμφαση στην πρόληψη, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον περιορισμό των ενάρξεων πυρκαγιών τίθεται σε εφαρμογή ο σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σήμερα. Η στρατηγική παραμένει προσανατολισμένη στο δόγμα της επιτήρησης, της έγκαιρης προειδοποίησης και της άμεσης απόκρισης, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Φέτος, ύστερα από 45 χρόνια, η Πολιτική Προστασία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το εργαλείο της Εθνικής Χαρτογράφησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών, η οποία ολοκληρώθηκε και επικαιροποιήθηκε το φθινόπωρο του 2025, κατανέμοντας όλες τις περιοχές της χώρας σε τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας – χαμηλής, μεσαίας και υψηλής – με βάση τη βλάστηση, τις κλιματολογικές συνθήκες και τα ιστορικά δεδομένα επικινδυνότητας των τελευταίων 20 ετών.

Drones στο επίκινετρο του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας

Καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη προειδοποίηση θα διαδραματίσει η επιτήρηση με drones. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, φέτος θα διατεθούν 100 drones – αυξημένα κατά περίπου 20 σε σχέση με πέρυσι – τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση με θερμικές κάμερες, επιτρέποντας τον εντοπισμό εστιών ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2024 διατέθηκαν 45 drones και 82 το 2025, ενώ φέτος ο αριθμός φτάνει τα 100, μαζί με επιπλέον μέσα που εντάσσονται στα Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα. Κατά την πρώτη εφαρμογή τους, τα drones απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, καθώς μόνο στην Αττική εντόπισαν περισσότερες από 1.000 ενάρξεις πυρκαγιών σε αρχικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους καθαρισμούς οικοπέδων, με το νέο πλαίσιο να προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους και αυξημένες κυρώσεις. Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να προχωρούν σε καθαρισμό από 1η Απριλίου έως 15 Ιουνίου και να διατηρούν τους χώρους καθαρούς έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου. Ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι, με επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Τουρνάς, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς όπου εφαρμόστηκε το μέτρο, η εξάπλωση των πυρκαγιών περιορίστηκε σημαντικά.

Παράλληλα, ενισχύεται η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με 47,5 εκατ. ευρώ να κατανέμονται σε 332 δήμους και επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ σε συνδέσμους δήμων για δράσεις πυροπροστασίας, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το πρόγραμμα Antinero, που υλοποιείται από το 2022, ενώ τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης ανέρχονται φέτος σε 80 έως 85, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Ενίσχυση δυνάμεων και κρίσιμος ρόλος των εθελοντών

Το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος φτάνει τους 18.804 πυροσβέστες, ενώ έχουν αναπτυχθεί 21 Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων με δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, περισσότεροι από 5.000 εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενισχύοντας την προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά με αυξημένα μέσα, ενισχυμένη τεχνολογία και σαφή στόχευση στην πρόληψη, με τις αρχές να τονίζουν ότι η συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών παραμένει κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: