Ξεκινά η μελέτη για αγωγό φυσικού αέριου από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας

Ξεκινά η μελέτη για αγωγό φυσικού αέριου από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας
Öùôïãñáößá ðïõ äüèçêå óÞìåñá óôç äçìïóéüôçôá êáé åéêïíßæåé ôïí Ðñüåäñï ôçò ÊõðñéáêÞò Äçìïêñáôßáò Íßêï ÁíáóôáóéÜäç (Ê) ôïí ðñùèõðïõñãü ôçò ÅëëÜäáò ÁëÝîç Ôóßðñá (Á) êáé ôïí ðñùèõðïõñãü ôïõ ÉóñáÞë Ìðåíéáìßí ÍåôáíéÜ÷ïõ (Ä), íá äßíïõí ôá ÷Ýñéá êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò êáô’ éäßáí óõíÜíôçóÞò ôïõò, óôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï, Ëåõêùóßá ÐÝìðôç 28 Éáíïõáñßïõ 2016. ÔñéìåñÞò óýíïäïò ðñáãìáôïðïéÞèçêå óôç Ëåõêùóßá êáé ðåñéëÜìâáíå êáô' éäßáí êáé äéåõñõìÝíåò äéìåñåßò óõíïìéëßåò (ÅëëÜäá-Êýðñïò, Êýðñïò-ÉóñáÞë), êáèþò åðßóçò êáé ôñéìåñåßò óõíáíôÞóåéò, êáô' éäßáí ìåôáîý ôùí çãåôþí êáé óå äéåõñõìÝíç óýíèåóç. ÐáñáóêåõÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2016 ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στη Λευκωσία.

Θέμα μελέτης της πιθανότητας δημιουργίας αγωγού, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χθεσινή τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, με τον Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις, μετά την συνάντηση ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτό το σχεδιασμό ως «τολμηρό», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, τόνισε ότι «βεβαίως, η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών, που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων δια της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας».

Οι τρεις χώρες κατά την συνάντηση των ηγετών τους συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση της συνεργασίας σε άλλους τομείς .

Στην κοινή διακήρυξη , που υιοθέτησαν οι ηγέτες των τριών χωρών προβλέπονται κοινά έργα για την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών. Οι ηγέτες των τριών χωρών προχώρησαν στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση των όσων συμφωνήθηκαν , προκειμένου στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στη δήλωση του ο πρωθυπουργός της Ελλάδος υπογράμμισε ότι με την πρώτη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έγινε «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας». Το βήμα αυτό, εξήγησε , δεν στρέφεται έναντι τρίτων. Αντιθέτως, επεσήμανε, «αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους, διότι αποδεικνύει πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα δίκτυα που να μας συνδέουν και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας προς όφελος των λαών μας».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ο πρωθυπουργός , «στέλνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων, μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας».

Το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί, επεσήμανε, «μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και βεβαίως ο τουρισμός».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική επιλογή «μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να αναδείξει ως παράδειγμα προς μίμηση τα οφέλη της συνεργασίας στην περιοχή μας επί τη βάση της αρχής της καλής γειτονίας».

Συμφωνήσαμε, είπε, τη σύσταση μιας τριμερούς κοινής ομάδας εργασίας και συντονισμού και σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

«Δεν μείναμε μόνο στη συζήτηση. Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση δράσεων και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε την σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά ζητήματα για να προχωρήσουμε τους ενεργειακούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του περιβάλλοντος, τη προστασία και την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά σημαντικό το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων».

Η συνεργασία μας , τόνισε, πέρα από την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. «Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στην περιοχή που αφορούν το μείζον ζήτημα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. Συζητήσαμε για τις μεγάλες προκλήσεις, για τους μεγάλους κινδύνους», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε το μεταναστευτικό «και όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα στην πηγή. Και η πηγή του προβλήματος, βεβαίως, οι γενεσιουργές αιτίες είναι οι εστίες κρίσεως στην ευρύτερη περιοχή, η φτώχεια, οι πολεμικές επεμβάσεις που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πρωτοφανή μετακίνηση, τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφυγικών πληθυσμών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για μία συνάντηση ιστορικής σημασίας. «Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον, και έχουμε μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους» σημείωσε, τονίζοντας πως «αν δουλέψουμε από κοινού θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά».

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε τη συζήτηση που έγινε για κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας, όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ, και τα οποία μέσω Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πως η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πλήρως επιτυχή τη συνάντηση κορυφής και μίλησε για «νέα εποχή» στις σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας – Τελ Αβίβ, υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

Η συνεργασία, συνέχισε, είναι επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας «αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, και των υδάτινων πόρων».

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους κυρίους Νετανιάχου και Τσίπρα για την απόλυτη κατανόηση και την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυβέρνηση: