Ξεκινά ο έλεγχος της Τρόικας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, στις αρχές Οκτωβρίου τίθεται στο επίκεντρο του ελέγχου των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, που άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα και να «εγκαθίστανται» από σήμερα στα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι ελεγκτές αναμένεται να συντάξουν σχετική αναφορά προς τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, που θα έρθουν στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική πλευρά, εκτός από τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αναμένεται να προβάλει και τα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και τις σαφείς ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λιθουανία, για να μετάσχει αύριο στο άτυπο Eurogroup, όπου θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο.

Διαβάστε ακόμη: Εντυπωσιασμένος ο Μπαρόζο από τις αλλαγές στην Ελλάδα

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, οι αρμόδιοι παράγοντες, πρέπει:

-Να ολοκληρώσουν, με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, τη μετακίνηση τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

-Να νομοθετήσουν το νέο καθεστώς για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

-Να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

-Να παρουσιάσουν τον αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο, προκειμένου, στη συνέχεια, αυτοί να καταργηθούν ή να μεταφερθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης.

-Να εκπληρώσουν τους τριμηνιαίους στόχους απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

-Να μεριμνήσουν, προκειμένου οι τράπεζες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλουν για επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Να ρυθμίσουν το θέμα με τις οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαρίσει αυτές τις οφειλές έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

-Να θεσπίσουν τον νέο Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η ρευστότητα στο επίκεντρο των ελληνικών τραπεζών