Ξεκίνησαν οι απολύσεις εργαζομένων και η αντικατάσταση τους με ρομπότ

Ξεκίνησαν οι απολύσεις εργαζομένων και η αντικατάσταση τους με ρομπότ

Τα ρομπότ έρχονται στη δουλειά, οι άνθρωποι φεύγουν. 'Η μήπως όχι;

Η στιγμή που τα ρομπότ θα είναι σε θέση να αναλάβουν θέσεις εργασίας που μέχρι πρότινος κατείχαν άνθρωποι, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας πια. Η μεγάλη ανησυχία προκύπτει απ’ το γεγονός ότι τα ρομπότ και τα αυτοοδηγούμενα οχήματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά το εργατικό δυναμικό, και δυνητικά να οδηγήσουν στην εξάλειψη εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Πλέον υπάρχει και ένας ακόμα «αντίπαλος». Ο λόγος για το AI, τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που σιγά – σιγά αντικαθιστούν ανθρώπινες δραστηριότητες  αποδεικνύοντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Η ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία, Fukoku Mutual Life Insurance, ήδη ανακοίνωσε πώς αντικατέστησε 34 απ’ τους εργαζόμενους με το “IBM Watson Explorer”, με ένα… μηχάνημα δηλαδή!

Το λογισμικό αυτό θα είναι σε θέση να σαρώσει τα αρχεία του νοσοκομείου και άλλα έγγραφα για να καθορίσει τις ασφαλιστικές πληρωμές, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η αυτοματοποίηση της έρευνας και της συλλογής δεδομένων θα βοηθήσει τα υπόλοιπους εργαζόμενους να επεξεργαστούν τις τελικές αποπληρωμές ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

Η Fukoku Mutual  θα δαπανήσει  1,7 εκατ. δολάρια (200 εκατομμύρια γιεν) για να εγκαταστήσει το σύστημα AI, και 128.000 δολάρια ετησίως για τη συντήρηση του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Με την αντικατάσταση του προσωπικού με το λογισμικό της ΙΒΜ, η εταιρεία εξοικονομεί περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τους μισθούς των εργαζομένων, που σημαίνει ότι ελπίζει να δει μια απόδοση της επένδυσης σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Επίσης, η χρήση του Watson AI αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα της ομάδας κατά 30%, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα The Mainichi τρεις ακόμα ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες δοκιμάζουν ή έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα AI για την αυτοματοποίηση εργασιών, όπως η εύρεση των καταλληλότερων προγραμμάτων για τους πελάτες.

Να τονίσουμε ότι πρόσφατα η  κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία OEM ηλεκτρονικών, η οποία κατασκευάζει προϊόντα για την Apple, τη Sony, τη Microsoft και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, η Foxconn, ανακοίνωσε πώς πρόκειται να αντικαταστήσει σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων της με ρομπότ έπειτα απ’ την επιτυχημένη πιλοτική χρήση μηχανών τους τελευταίους μήνες.

Μένει να δούμε τι θα γίνει…

Διαβάστε ακόμα: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα