Ξεκίνησε η δίκη των Καταλανών πολιτικών ηγετών στην Ισπανία – Πουτζντεμόν: «Τεστ αντοχής για τη δημοκρατία»

Ξεκίνησε η δίκη των Καταλανών πολιτικών ηγετών στην Ισπανία – Πουτζντεμόν: «Τεστ αντοχής για τη δημοκρατία»
epa07364149 Former Catalan regional President Carles Puigdemont speaks during a press conference at the Catalonian office in Berlin, Germany, 12 February 2019. The trial against the Catalan politicians involved in the illegal pro-independence referendum kicks off in the Spanish capital with nine of the 12 pro-independence leaders accused of rebellion and embezzlement for their role in the Catalan illegal independence referendum back in 2017, while the other three accused face disobedience charges. EPA/FELIPE TRUEBA

Δίκη «μασκαράτα» χαρακτήρισε τη διαδικασία ο αυτο-εξόριστος Καταλανός ηγέτης που απουσιάζει από το δικαστήριο.

Η δίκη των 12 Kαταλανών πολιτικών ηγετών σήμερα στη Μαδρίτη είναι ένα «τεστ για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

«Από σήμερα το ισπανικό δικαστικό σύστημα υποβάλλεται σε ένα τεστ», το οποίο είναι «επίσης ένα τεστ αντοχής για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε ο Πουτζντεμόν στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίκη «μασκαράτα», διαβεβαίωσε πως «δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα χρησιμεύσει για να «ξεσκεπαστεί η τεχνητή κατασκευή μιας πολιτικής διαδικασίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε διαφύγει στο Βέλγιο για να ξεφύγει από τις δικαστικές διώξεις, μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκιση μελών της παυθείσας κυβέρνησής του. Είναι ο μεγάλος απών στη δίκη που άρχισε σήμερα στη Μαδρίτη με κατηγορούμενους δώδεκα αυτονομιστές ηγέτες.

Στο Βερολίνο, ο Πουτζντεμόν επιτέθηκε εξάλλου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι υποστήριξαν τη Μαδρίτη στη σύγκρουσή της με τους Kαταλανούς αυτονομιστές. «Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί περισσότερο γι’ αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα στη Βενεζουέλα, απ’ ό,τι γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μαδρίτη;», ρώτησε.

Εξάλλου ευρωβουλευτές κατήγγειλαν επίσης σήμερα ως «πολιτική» και αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δίκη των Kαταλανών αυτονομιστών ηγετών που διεξάγεται στην Ισπανία. «Μια τέτοια δίκη δεν θα έπρεπε να γίνει σε μια δημοκρατική Ευρώπη», κατήγγειλε ο φιλελεύθερος σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Είναι σκάνδαλο να χρησιμοποιείται μια δίκη για να διευθετηθεί ένα πολιτικό πρόβλημα», τόνισε ο οικολόγος Γάλλος ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ, εκτιμώντας πως «η μόνη δυνατή λύση είναι η απελευθέρωση όλων αυτών των προσώπων» και επιμένοντας ότι η Ευρωπαϊκή΄Ένωση πρέπει «να εμπλακεί στη διευθέτηση αυτού του προβλήματος» της Καταλονίας.

Περίπου 30 ευρωβουλευτές και μερικοί πρώην ευρωβουλευτές, από διάφορα πολιτικά κόμματα, συνασπίσθηκαν στα τέλη του 2017 για να δημιουργήσουν μια «πλατφόρμα διαλόγου ΕΕ-Καταλονίας».

«Αυτή η πολιτική δίκη δεν είναι μόνο εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας. Έχει σαφώς μια ευρωπαϊκή διάσταση, εφόσον περιφρονεί τις θεμελιώδεις αξίες της ένωσής μας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή», κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο, διαβεβαιώνοντας ότι θα «παρακολουθήσουν από κοντά» τη διεξαγωγή αυτής της δίκης.

Στις Βρυξέλλες, μπροστά από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, με τη συμμετοχή τριών πρώην υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, των Τόνι Κομίν, Λουίς Πουίγκ και Μεριτσέλ Σερέτ, «εξόριστων» στο Βέλγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP