Ξεκίνησε η «μάχη» για το ελληνικό φάρμακο με τους δανειστές

Ξεκίνησε η «μάχη» για το ελληνικό φάρμακο με τους δανειστές

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων κάνει λόγο για παράλογες απαιτήσεις των θεσμών που θα πλήξουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Για παράλογη και άνευ προηγουμένου απαίτηση των θεσμών προς στο υπουργείο Υγείας να τεθεί ως νέο προαπαιτούμενο το ζήτημα της μείωσης στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση της ΠΕΦ, στη χθεσινή συνάντηση που είχε κλιμάκιο των θεσμών στο υπουργείο Υγείας, αιφνιδιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν «να βάλουν χωρίς λόγο ένα επιπλέον προαπαιτούμενο με απόλυτο τρόπο, ένα σύστημα όπου οι τιμές των παλαιών φαρμάκων γκρεμίζονται».

Όπως εξηγεί ο Θ. Τρύφων, από την απαίτηση αυτή ανακύπτουν πολλά ζητήματα και επισημαίνει ότι «αυτή η φαρμακευτική πολιτική δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ασθενή, γιατί πολλά καταξιωμένα παλιά φάρμακα, τα περισσότερα εγχώρια παραγόμενα, θα αποσυρθούν. Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει στο παρελθόν και όποιος ξέρει πως λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά, γνωρίζει ότι η χαμηλή τιμή δεν μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση από τον ασθενή ή το Ταμείο. Το αντίθετο, μάλιστα, ο ασθενής δεν εμπιστεύεται το φθηνότερο, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο γιατί δεν έχουν κέρδος και οι γιατροί δεν ενημερώνονται για τα φθηνά γιατί υπάρχει “μονοπώλιο ενημέρωσης” από τα εισαγόμενα ακριβά. Μοιραία λοιπόν τα φθηνά υποκαθίστανται από τα ακριβά και οδηγούμαστε σε αύξηση δαπάνης».

Η αξίωση των θεσμών είναι περίεργη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, γιατί γίνεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη (2 δισ. ευρώ), κι αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα έχει επίπτωση στη μείωση της δαπάνης αλλά στο ποιοι μοιράζονται την πίτα της φαρμακευτικής αγοράς. «Θέλω να πιστεύω ότι δυστυχώς οι θεσμοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως πώς λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά και θέλουν να βάλουν αποσπασματικά μέτρα, που σε άλλες χώρες κάνουν χρόνια να εφαρμοστούν, κι εδώ θέλουν να τα περάσουν μέσα σε μια νύχτα», συνεχίζει ο κύριος Τρύφων. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι όλα τα ζητήματα είναι υπό συζήτηση και η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή, οπότε είναι ακόμη νωρίς να εξάγονται συμπεράσματα.

«Ελπίζω θεσμοί και κυβέρνηση να καταλάβουν ότι τελικά αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, δηλαδή η φαρμακευτική πολιτική και η μείωση δαπάνης μέσω μείωσης των τιμών κι όχι μέσω διαρθρωτικών μέτρων, οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς και κυριαρχία των μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης η φαρμακευτική πολιτική εντοπίζεται σε θέματα αποζημίωσης και διαρθρωτικά μέτρα κι όχι σε μέτρα τιμολόγησης» επισημαίνει ο Θ. Τρύφων στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ .

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι θετική οποιαδήποτε μείωση της τιμής να περνά στον καταναλωτή και το Ταμείο, γι’ αυτό και η ΠΕΦ δίνει έκπτωση 70%, αλλά εκτιμά ότι αυτό το σύστημα τιμολόγησης (ως νέο προαπαιτούμενο) θα οδηγήσει ακόμη πιο χαμηλά από αυτό που έχουν προτείνει, με αποτέλεσμα «να εξαφανιστούν από την αγορά τα ελληνικά φάρμακα ή να υπάρχουν μόνο εισαγόμενα γενόσημα πολύ χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες που δεν θα εμπιστεύεται εν τέλει κανείς». Μάλιστα, για να γίνουν ξεκάθαρα όσα υποστηρίζει ο κύριος Τρύφων φέρνει το εξής παράδειγμα: Η ΠΕΦ διαθέτει σήμερα π.χ., το αντίγραφο φαρμάκου που κόστιζε 30 ευρώ το 2009 ως εισαγόμενο από πολυεθνική, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα με 9 ευρώ που μετά το rebate (επιστροφή) φθάνει στα 6,5 ευρώ και ζητούν τώρα να πάει στα 2-3 ευρώ. «Αντί να χρησιμοποιήσει το φάρμακο και να το δώσει σε περισσότερους ασθενείς, θέλει να το ρίξει περαιτέρω στα 2 ευρώ και έτσι θα υποκατασταθεί από άλλα. Οπότε χάνει ο ασθενής, χάνουν τα Ταμεία, χάνει και η φαρμακευτική βιομηχανία» σημειώνει. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κάποιες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, να χάσουν τις δουλειές τους εργαζόμενοι και να μην υπάρχει κανένα όφελος για το κράτος και την οικονομία, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ