Ξεκίνησε η συζήτηση στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Ξεκίνησε η συζήτηση στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους πριν την ψηφοφορία της Κυριακής.

Τελευταία ενημέρωση: 20.10 – Δείτε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.

«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Ενστάσεις κι από άλλους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές ο Πάρις Μουτσινάς, είπε πως το πολυνομοσχέδιο παραπέμπει σε εκατοντάδες διατάξεις και δεν διαβάζεται ενώ τόνισε ότι με την ψήφισή του «βάζουμε οι ίδιοι σφραγίδα στα διαβατήρια των παιδιών μας για το εξωτερικό».

Εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές.

«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιτ παρά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στην σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση η όχι, πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.

Πάντως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο – που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις – όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».

Αποχώρηση του ΚΚΕ
Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης των 10 δισ. ευρώ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου, ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε ένδειξη εναντίωσης του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κος Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Με έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος, εισήχθη προς επεξεργασία στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομία στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις. Απέναντι στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.

Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης – αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης. Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο επί του διαδικαστικού θέματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. Απευθυνόμενους προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα είπε: «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης». «Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε πως η κυβέρνηση εξευτέλισε όλες τις διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να «περάσει» το νομοσχέδιο, πρόσθεσε πως «αφού έβαλε πρόεδρο κόμματος στη φυλακή, σ’ αυτά θα κολλήσει;» και χαρακτήρισε «τσίρκο» το Κοινοβούλιο.

Η Ασημίνα Ξυροτύρη – Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα είναι πρωτοφανή δεν έχουν γίνει ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες που πέρασε η χώρα Δεν επιτρέπει ο λαός να κάνετε δικτατορία

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αφού διευκρίνισε πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη απευθύνει προς τους υπουργούς ερωτήματα για κάποια άρθρα (φωτοβολταϊκά, τράπεζες κ.α.) που δεν είναι προαπαιτούμενα, είπε πως η αυριανή είναι ιστορική ψηφοφορία αφού η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Διαβάστε ακόμη: 

Πολυνομοσχέδιο: Τα βασικά σημεία

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ποιοι θα λάβουν το «κοινωνικό μέρισμα»

Οι εξαιρέσεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων