Ξενοδοχειακός κλάδος: το αόρατο θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Ξενοδοχειακός κλάδος: το αόρατο θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Οι επισκέπτες από την Κίνα δαπανούν κατά μέσο όρο 11.533 δολάρια ετησίως ο καθένας, σε σύγκριση με τα μόλις 3.217 δολάρια που δαπανούν κατά μέσο όρο οι επισκέπτες από άλλες χώρες.

του Dan Levin*

Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την επίδραση που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας στο κόστος των καταναλωτικών αγαθών. Και δεν γνωρίζουν ότι ο πόλεμος αυτός έχει ήδη πλήξει μια «αόρατη» εξαγωγή των ΗΠΑ: τον ξενοδοχειακό κλάδο της και τις πολλές επιχειρήσεις που τον υποστηρίζουν.

Οι επισκέπτες από την Κίνα δαπάνησαν συνολικά σχεδόν 35 δισ. δολάρια πέρυσι – περισσότερα από τους τουρίστες οποιασδήποτε άλλης χώρας – αν και η Κίνα είχε το μεγαλύτερο αριθμό διεθνών επισκεπτών, σύμφωνα με δεδομένα από τη Διεύθυνση Διεθνούς Εμπορίου. Οι επισκέπτες από την Κίνα δαπανούν κατά μέσο όρο 11.533 δολάρια ετησίως ο καθένας, σε σύγκριση με τα μόλις 3.217 δολάρια που δαπανούν κατά μέσο όρο οι επισκέπτες από άλλες χώρες. Στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, αυτά μετράνε ως εξαγωγές.

Τώρα, με τον εμπορικό πόλεμο να συνεχίζεται, η δαπάνη των ταξιδιωτών από την Κίνα υποχωρεί, σύμφωνα με δεδομένα από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το 2018, η δαπάνη μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, κατά 2%, αφότου αυξήθηκε κατά 4%, 11% και 16% τα προηγούμενα τρία χρόνια αντίστοιχα. Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώνονται σε κρίσιμους προορισμούς ταξιδιωτών από την Κίνα, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Ορλάντο και το Μαϊάμι. Και βέβαια ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από την Κίνα μένουν στη χώρα τους επειδή η κυβέρνηση ανακοινώνει ταξιδιωτικές οδηγίες που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνες για επίσκεψη.

Την πραγματικότητα αυτή τη βλέπω από πρώτο χέρι ως διευθύνων σύμβουλος της αρχιτεκτονικής εταιρείας Cain Millwork, καθώς συνεργαζόμαστε με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εργολάβους για την ανάπτυξη των κοινόχρηστων χώρων των ξενοδοχείων. Αυτή την περίοδο του έτους, η κατασκευή ξενοδοχείων συνήθως γνωρίζει έκρηξη, καθώς οι ξενοδοχειακές εταιρείες δίνουν τα σχετικά συμβόλαια την άνοιξη και το καλοκαίρι ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν μικρότερα πρότζεκτ πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει φέτος. Αντιθέτως, ήδη παρατηρούμε μια επιβράδυνση στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς οι άνθρωποι αναβάλλουν την λήψη αποφάσεων λόγω της αβεβαιότητας.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αλλάζουν οι εμπορικές πολιτικές είναι η ισχυροποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας. Σήμερα, εταιρικοί ηγέτες όπως εγώ πρέπει να ξοδεύουμε τον χρόνο μας ασχολούμενοι με παράγοντες που έχουν προκύψει από την αποδιοργάνωση του εμπορίου και της αγοράς. Αυτό μας αποσπά απ’ ό,τι κάνουμε καλύτερα: από την καινοτομία και, εν τέλει, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

* Ο Dan Levin είναι διευθύνων σύμβουλος της Cain Millwork.