Ξεπαρκάροντας… εκατομμύρια!

Ξεπαρκάροντας… εκατομμύρια!

Μεγάλα brands µε αξία µεταπώλησης και ρεκόρ τιµών στο διεθνές luxury car market.

Από τη Λητώ Μησιακούλη

Δεν ισχυει πλέον ο χρυσός κανόνας της Wall Street «Αγοράζω, διατηρώ, πουλάω». Υπάρχει µόνο το «Ρ ε υ σ τ ο π ο ι ώ!», λόγω της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, λένε οι συλλέκτες και επενδυτές που κινούνται πέριξ και εντός των αγορών ειδών πολυτελείας.

Άλλωστε, ως µακροχρόνιες επενδύσεις έχουν µοιράσει µεγάλα κέρδη, κάνοντας και νέους «παίκτες» να εισέρχονται σε αυτές, µε το luxury car market να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη λίστα µε τα πιο κερδοφόρα εναλλακτικά assets. Σπανιότητα, προέλευση και σχεδιασµός είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά, σύµφωνα µε τους εµπόρους, τα οποία κάνουν τους αγοραστές να ποντάρουν. Και δεν είναι άλλοι, από επιχειρηµατίες, χρηµατιστές, εφοπλιστές αλλά και απλούς τζογαδόρους, που παρακολουθούν πλέον πιο συχνά το ταµπλό της τετρακύλινδρης αγοράς.

Σκοπός τους είναι να χτίζουν ολόκληρα γκαράζ µε καλογυαλισµένα χαρτοφυλάκια από φίρµες της αυτοκινητοβιοµηχανίας. Και όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγµή είναι έτοιµοι να… ξεπαρκάρουν εκατοµµύρια.

Έκρηξη τιµών!

Με θετικό πρόσηµο περιµένουν οι brokers να κλείσει το 2015, όσον αφορά την πορεία της διεθνούς δευτερογενούς αγοράς συλλεκτικών αυτοκινήτων, καθώς τα µεγάλα salerooms όχι µόνο κατέγραψαν κινητικότητα, αλλά και νέα ρεκόρ, ενισχύοντας την αυξανόµενη προσέλευση συλλεκτών και επενδυτών. Το τµήµα Automobilia του οίκου Bonhams είδε στις τελευταίες συναλλαγές πολύ ικανοποιητικές τάσεις: Το 25% των lots υπερέβη τα 50.000 ευρώ hammer price, το 20% κινήθηκε µεταξύ 50.000 και ενός εκατ. ευρώ, ενώ το 12% των αυτοκινήτων ξεπέρασε το ένα εκατ. ευρώ.

Η µεγαλύτερη, όµως, επιτυχία ήρθε από την RM Sotheby’s, η οποία συγκέντρωσε τον µεγαλύτερο τζίρο στην κατηγορία. Οι δηµοπρασίες της κατέγραψαν αύξηση 20% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο τζίρος τους έφτασε τα 172,9 εκατ. δολάρια, νούµερο που την καθιστά ηγέτιδα στην αγορά.

Ferrari 250 LM – $ 17,6 εκατ.

Κορυφαία τιµή αποτελεί η πώληση µιας Ferrari 250 LM, χρονολογίας 1964, ένα από τα περιζήτητα µοντέλα της φίρµας, που οµόφωνα βαπτίστηκε «supercar». Βγήκε σε δηµοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στην Καλιφόρνια, προερχόµενη από την ξακουστή συλλογή «Pinnacle Portfolio» και χωρίς να έχει κοινοποιηθεί η τιµή εκτίµησης (upon request). Η τελική αξία άγγιξε τα 17.600.000 δολάρια (!), υπερδιπλασιάζοντας το επίπεδο τιµών του διάσηµου ιταλικού brand. To 2014, τη µεγαλύτερη αξία είχε αγγίξει µια Ferrari 250 GT California Spider LWB, που είχε αγοραστεί έναντι 8.800.000 δολαρίων, ενώ πρόσφατα ένα άλλο µοντέλο της Ferrari, µια 250 GT Berlinetta είχε «πιάσει» 13.200.000 δολάρια.

McLaren F1 – $ 13,7 εκατ. 

«Λίγοι έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα τέτοιο µοντέλο» έλεγαν στελέχη του οίκου Sotheby’s όταν οι dealers επεξεργάζονταν τη Φόρµουλα 1 McLaren. Πρόκειται για ένα µοντέλο LM Specification του 1998, που έχει χαρακτηριστεί από τα πιο γρήγορα και πρωτότυπα στην κατηγορία. Σύµφωνα µε στοιχεία του οίκου, πρωτοσχεδιάστηκε πάνω σε ένα λευκό χαρτί από µια οµάδα που είχαν υπό την επίβλεψη τους οι Gordon Murray και Ron Dennis. Μοναδικός στόχος τους, να αγγίξουν την τελειότητα στην αυτοκινητοβιοµηχανία. Αργότερα, η MacLaren F1 κατέγραψε παγκόσµιο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 13.750.000 δολάρια, και αποτελεί το πιο ακριβό αυτοκίνητο βρετανικής προέλευσης.

Jaguar – $ 13,2 εκατ. 

Ανάσα ρευστότητας σε συλλέκτες και επενδυτές δίνουν τα αυτοκίνητα Jaguar, µε τελευταίο παράδειγµα το τελικό hammer price που έπιασε µια Jaguar XJ220 Coupe, χρονολογίας 1992. Πουλήθηκε στις 9 Oκτωβρίου σε δηµοπρασία του οίκου Bonhams, αντί 437.000 ευρώ. Τη ζήτηση του αµαξιού ανέβασε το γεγονός ότι κάποτε ανήκε στην προσωπική συλλογή του Jacques de Clippel, εισαγωγέα της Jaguar στο Βέλγιο. Ένα άλλο στοιχείο που έκανε τους ενδιαφερόµενους να τη διεκδικήσουν ήταν ότι είχε διανύσει µόλις 1.080 χιλιόµετρα. Στην ίδια δηµοπρασία πολύ καλά κινήθηκε µια κόκκινη Jaguar XK 120 Roadster του 1954 που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Earls Court Motor Show, η οποία «έπιασε» 115.000 ευρώ.

Mercedes-Benz – $ 1,84 εκατ

Ένα από τα πιο σπάνια µοντέλα της Mercedes-Benz πουλήθηκε στα τέλη Σεπτεµβρίου µέσω του οίκου Bonhams στη Δανία. Το µοντέλο 500K Special Roadster απέφερε στον ιδιοκτήτη του κέρδη 1.017.467 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένων των προµηθειών του οίκου. Είχε σχεδιαστεί στη Γερµανία το 1930, διαθέτοντας τότε έναν από τους πιο δυνατούς κινητήρες της εποχής. Αρχικά είχε κατασκευαστεί ως Cabriolet C, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν υψηλότερες τεχνολογικά προδιαγραφές (G). Λίγο µεγαλύτερη αξία κατεγράφη τον Απρίλιο που πέρασε από την πώληση ενός µοντέλου Mercedes-Benz 300 SL, µέσω οίκου Sotheby’s, που άγγιξε τα 1.842.500 δολάρια.

Aston Martin – $ 1,15 εκατ. 

Πολύ καλές τιµές συνεχίζει να σηµειώνει η Aston Martin, ιδίως µε τρία µοντέλα που έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους τους ιδιοκτήτες τους: Μία Aston Martin DB6 Mk I, χρονολογίας 1967 πουλήθηκε προς 682.000 δολάρια, ενώ η τιµή µιας Aston Martin Centennial DB9, που αρχικά είχε εκτιµηθεί µεταξύ 380.000 και 450.000 δολαρίων, τελικά «σκαρφάλωσε» στα 693.000 δολάρια! Τη µεγαλύτερη αξία, όµως, από τις πιο πρόσφατες συναλλαγές είχε µία Aston Martin Speed Model Type C, που αγοράστηκε έναντι 1.155.000 δολαρίων, µέσω Sotheby’s. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’30 και ήταν το πιο αεροδυναµικό µοντέλο της εποχής. Εµπνευστής του ήταν ο Ιταλός Augustus Berteli.

*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.