Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα Έμπολα

Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα Έμπολα

Πιέζουν οι ΗΠΑ για μεγαλύτερη συμμετοχή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας - «Πράσινο φως» σε νέα διαγνωστικά τεστ.

«Η διεθνής ανταπόκριση στην επιδημία του Έμπολα πρέπει να περάσει σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από ότι είναι τώρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, καθ’ οδόν για τη Γουινέα, στην πρώτη στάση του ταξιδιού της στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του ιού στη Δυτική Αφρική.

Η Πάουερ αναμένερται να επισκεφτεί και τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, παρά τις εκκλήσεις αμερικανών βουλευτών για την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται σοβαρά από τον ιό Έμπολα. «Για εμένα τα οφέλη του να γνωρίζω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις χώρες αυτές αντισταθμίζει κατά πολύ τον σχεδόν ανύπαρκτο κίνδυνο του ταξιδιού μου, δεδομένου όμως ότι έχω λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις», δήλωσε.

Η Πάουερ είπε ότι η θέση της της επιτρέπει να ασκήσει πιέσεις για την ανάληψη διεθνούς δράσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την καταπολέμηση της επιδημίας. «Με το ταξίδι μου στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί (από τον ιό) θα κατανοήσω καλύτερα τα κενά που υπάρχουν και ευελπιστώ με αυτές οι πληροφορίες να ταρακουνήσουν το έδαφος και να αναγκάσουν και άλλες χώρες να δράσουν πιο ενεργά», είπε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα ξεπέρασαν τα 10.000, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού ανέρχονται σε 4.922.

Σε ισχύ η υποχρεωτική καραντίνα σε πολιτείες των ΗΠΑ
H πολιτεία του Ιλινόι ακολούθησε εκείνες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ στην επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ και διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ωστόσο το πρώτο πρόσωπο που τέθηκε σε απομόνωση βάση των νέων κανονισμών, μία νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, χαρακτήρισε τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές μία «φρενίτιδα ανοργανωσιάς».

Η Κέισι Χίκοξ, που έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, περιέγραψε ότι υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές, ενώ αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Η Χίκοξ, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας The Dallas Morning News εξέφρασε την ανησυχία της για το τί περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

«Εγώ… σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» έγραψε η ίδια. «Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα, που εργάζεται για την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.

Η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα βάση των νέων κανονισμών που ισχύουν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τον γιατρό που διαγνώστηκε με τον ιό στη Νέα Υόρκη, είναι σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης. Η δρ Μαίρη Τράβις Μπάσετ, η επίτροπος υγείας της πόλης, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι αρχές έχουν βρει όλους όσοι είχαν απευθείας φυσική επαφή μαζί του αφότου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη –την αρραβωνιαστικιά του και δύο φίλους– και πως όλοι τώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Επείγουσα έγκριση σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε επείγουσα έγκριση σε δύο νέα τεστ της BioFire Defense που εντοπίζουν τον Έμπολα σε ανθρώπους.

Η FDA ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου πως συνεργάζεται στενά με την BioFire Defense, η οποία έχει την έδρα της στο Σολτ Λέικ, προκειμένου να αποκτήσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απόδοσης που θα επιτρέψουν να δοθεί η έγκριση για τεστ Έμπολα.

«Καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η ταχεία διάγνωση κρουσμάτων Έμπολα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Η FDA είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με εταιρίες με τον πιο γρήγορο τρόπο προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα εγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ Έμπολα για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της επιδημίας αυτής», ανέφερε η υπηρεσία.