Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο νέος γύρος χρηματοδότησης του Snapchat

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο νέος γύρος χρηματοδότησης του Snapchat
Photo:

Οι επενδυτές και όχι τα χρήματα που συγκέντρωσε το Snapchat κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναλυτών. 

Το Snapchat αποκάλυψε την Παρασκευή πως συγκέντρωσε το ποσό των 537 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής του, με τη δυνατότητα το ποσό να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως μέχρι στιγμής ο γίγαντας της ανταλλαγής μηνυμάτων έχει συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο του 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων εξωτερικής χρηματοδότησης , ενώ η συνολική αποτίμηση εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το ποσό των χρημάτων που έχει συγκεντρωθεί δεν έχει τόση σημασία όσο ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκαν. Το σύνολο των 537 εκατομμυρίων δολαρίων δεν συγκεντρώθηκε υπό τη μορφή των κοινών μετοχών. Οι νέοι επενδυτές –μεταξύ των οποίων και η Alibaba– έχουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα από ό,τι οι παλαιότεροι επενδυτές.

Αυτού του είδους η δομή είναι εντελώς ασυνήθιστη στους κύκλους των εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Snapchat. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης διήρκησε μήνες, παρά το γεγονός πως το Snapchat ανήκει στις πλέον περιζήτητες εταιρείες για τους επενδυτές. Θεωρητικά, ο γύρος παραμένει ανοιχτός, ενώ εκτιμάται πως αν η εταιρεία ανέβαζε τις μετοχές της στο premium επίπεδο, ο γύρος θα είχε κλείσει εδώ και καιρό.

Οπότε γιατί συνεχίζει να πουλά κοινές μετοχές; Βασικά επειδή μπορεί. Οι επενδυτές είναι αναζητούν διακαώς τεχνολογικές start-ups και το Snapchat βλέπει πως ένας αργός γύρος χρηματοδότησης δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο.